Hlavní obsah

Ochlazení děsí řidiče, narychlo přezouvají gumy

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochlazení, které o víkendu doprovázela vichřice a na některých místech ČR, zejména ve vyšších polohách, přineslo i sněhové přeháňky, postrašilo řadu českých řidičů. Většina z nich díky teplému počasí přitom ještě minulý týden s přezutím svých vozů na zimní pneumatiky nespěchala.

Foto: Petr Horník, Právo

Přezutí pneumatik automobilu

Článek

Od zítřka, tedy od 1. listopadu až do 31. března, smějí motorová vozidla v Česku jezdit na pozemních komunikacích za souvislé vrstvy sněhu či ledu jen se zimním obutím.

„Sněžení a námraza na sklech aut v noci z neděle na pondělí mne trochu vyděsily. Rychle jsem ráno přezul na zimní pneumatiky, které mám v garáži,“ potvrdil Právu pan Jan z pražských Kobylis.

„Váhat s přezutím by rozhodně neměli motoristé, kteří často jezdí do hor, či vlastníci služebních automobilů, aby se v případě náhlého prudkého ochlazení nemusela cesta odložit,“ řekl Právu minulý týden Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Současně připomněl, že už v závěru října se dají čekat přízemní mrazíky. Také klesající mlha může řidiči jízdu na letních gumách notně zkomplikovat.

V prvních třech říjnových týdnech se ale motoristé do pneuservisů příliš nehrnuli. „Termíny na přezutí jsme dosud měli zcela volné, a pokud nám někdo zavolal, mohl přijet třeba hned. Koncem října se to ale určitě změní, objednávat se bude potřeba několik dnů dopředu,“ potvrdil Právu minulý týden David Rataj, majitel ostravského servisu Alma Pneu.

Povinnost jezdit od listopadu do konce března při sněhu a náledí pouze na zimních pneumatikách stanoví novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která nabyla účinnosti v roce 2011. Obce mají navíc možnost umisťovat na svém území dopravní značky Zimní výbava. Tam, kde se objeví, musí mít auto zimní obutí bez ohledu na právě panující počasí.

Vzorek zimních pneumatik musí mít ve zmíněném období nejméně čtyři milimetry. Pokud se tedy při silniční kontrole zjistí, že hloubka dezénu je menší, hrozí řidiči bloková pokuta až 1500 korun. Policisté mají navíc právo řidiči zakázat další jízdu pro technickou nezpůsobilost vozidla.

Anketa

Máte už přezuto na zimní pneu?
Ano
61,5 %
Ne
30,9 %
Nemám auto
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3086 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám