Hlavní obsah

Na zimní pneumatiky letos přezuje 96 procent Čechů, jsou disciplinovanější než Němci

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští řidiči jsou disciplinovaní. Letos podle průzkumu na zimní pneumatiky přezuje 96 procent českých řidičů. Například v sousedním Německu jezdí každoročně bez zimních gum více než deset procent vozů, uvádí průzkum agentury IPSOS pro společnost Essox.

Foto: Petr Horník, Právo

Přezutí pneumatik

Článek

Podle průzkumu čeká téměř třetina řidičů na přezutí až na první polovinu listopadu. Kvůli ochlazení v posledním týdnu zaznamenaly pneuservisy o třetinu vyšší zájem o přezouvání. Čekací doba na přezutí se pohybuje od pěti pracovních dnů až po deset ve větších městech. I z ankety Novinek mezi čtenáři vyplynulo, že přezuto do včerejšího dne měly téměř dvě třetiny hlasujících. [celá zpráva]

Nejvíce řidičů bude na letních pneumatikách jezdit letos v zimě v Praze (7,8 procenta) a v Karlovarském kraji (6,3 procenta). Nad celorepublikovým průměrem podílu řidičů s letními pneumatikami je ještě Moravskoslezský kraj, kde nebude přezouvat 4,4 procenta řidičů.

Bez zimního obutí pokuta 2500 korun

Přibližně polovina českých řidičů najezdí v zimním období od začátku listopadu do konce března méně než 5000 kilometrů. Z této skupiny se rekrutuje nejvíce těch, kteří odmítají přezouvat.

Zimní pneumatiky lze snadno poznat podle symbolu horského masivu se sněhovou vločkou na boku pneumatiky, dále se používá označení M+S, MS, M/S nebo M.S. Zimní pneumatika musí mít výšku vzorku minimálně čtyři milimetry. Za jízdu bez zimních pneu hrozí pokuta až 2500 korun.

Pokud jsou zimní podmínky, je podle ÚAMK tato povinnost i ve Francii, v Německu nebo na Slovensku, a to bez ohledu na datum. V Rakousku tato povinnost za zhoršených podmínek platí od listopadu do 15. dubna.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám