Hlavní obsah

Ariel Nomad: zábavná buggyna za milión

Novinky, maž

Britský výrobce Ariel, který se proslavil dvoumístným sportovním modelem Atom, na letošní rok připravil neméně zábavný stroj - buggynu nazvanou Nomad. Tenhle kočovník s motorem je určen zejména mimo zpevněné silnice.

BEZ KOMENTÁŘE: Ariel NomadVideo: Ariel Motor

 
Článek

Technický základ je použit z atomu, nomad ale není zaměřen na silnice a závodní okruhy, ale na šotolinové či zasněžené cesty. Poháněná jsou zadní kola a už na první pohled je zjevná robustnost - nejenom použitých pneumatik s vyšším profilovým číslem, ale i podvozku, který se nějakou tou větší dírou nenechá rozhodit, a samozřejmě robustním trubkovým rámem.

Nechybí ani samosvorný diferenciál. Váha dvoumístné buggyny činí 700 kilogramů, a když se podíváte na přiložené video, pochopíte, jak moc zábavné s ní musí být svezení. Jenom k ní ale potřebujete ideálně autokrosové závodiště nebo nějakou uzavřenou cestu s méně adhezním povrchem.

Čtyřválec původem od Hondy má zdvihový objem 2,4 litru a produkuje největší výkon rovných 200 koní (147 kW) při 7200 otáčkách. Točivý moment vrcholí na hodnotě 300 Nm. Převodovka je manuální a má šest rychlostních stupňů.

Prodejní cena činí v přepočtu milión korun. Nejbližší dealer je v Německu (Cvikov) a mimochodem: na stránkách Atom Motors Česká republika figuruje coby „Československo”.

Foto: Ariel

Ariel Nomad (2015)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám