Hlavní obsah

Saab vyrábí kusově, zatím jen jedinou verzi modelu 9-3

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z hlavních událostí tohoto týdne bylo opětovné spuštění výrobních linek ve švédském Trollhättanu. Čínsko-japonské konsorcium National Electric Vehicle Sweden (NEVS) v pondělí po více než dvou letech obnovilo výrobu automobilů Saab.

Foto: Saab

Saab 9-3 Aero (2014)

Článek

Saab zatím vyrábí jediný model, 9-3 Aero v karosářské verzi sedan. Ten samý model se vyráběl i jako kabriolet a kombi, o výrobě těchto karosářských verzí ale zatím nepadlo ani slovo.

Nový vlastník Saabu nesmí používat původní logo, to se tedy změnilo jak na karoserii 9-3 Aero, tak na discích kol. Ve všem ostatním se ale jedná o totožné auto s modelovým rokem 2011. Mimochodem, potřebné díly dodává do továrny na 400 dodavatelů.

Foto: Saab

Nové logo na kapotách saabů.

Vyrábí se kusově přibližně deset aut týdně, což znamená pouhá dvě auta během jednoho pracovního dne. Nabízí se jediná motorizace, konkrétně dvoulitrový přeplňovaný benzínový motor, jenž nabídne výkon 220 koní.

Ceny od 850 000 korun

V nabídce je buď verze se šestistupňovou manuální převodovkou, nebo s automatem se stejným počtem rychlostních stupňů. Tato verze přijde nejméně na 850 000 korun (279 000 švédských korun), za samočinnou převodovku dáte navíc v přepočtu 30 tisíc korun. Saab hodlá nejprve uspokojit zákazníky ze Švédska a Číny, ostatní trhy přijdou na řadu na jaře 2014.

Stojí za to ještě připomenout, že letos v září se pokusně rozjela výrobní linka – výsledkem byl jeden kus modelu 9-3. [celá zpráva]

Příští rok by chtěl Saab představit hybridní verzi, která bude využívat spalovacího motoru v kombinaci s elektromotorem.

Saab vyráběl automobily od roku 1949 a součástí General Motors se stal v roce 1989. Od té doby byl však téměř nepřetržitě ztrátový. Historii této výrazné švédské automobilky se sedmdesátiletou tradicí najdete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám