Hlavní obsah

V Česku je více dobíjecích stanic než elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice roste počet elektromobilů i míst, kde se tyto automobily dají dobít. Do konce roku bude dobíjecích míst asi 200. Na odborné konferenci Amper v Brně to řekl Jaromír Marušinec z Asociace elektromobilového průmyslu. Podle něj další rozvoj elektromobilů brzdí absence sériové výroby vozů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Peugeot iOn

Článek

V ČR také chybí dotace na nákup elektromobilů, které jsou v západní Evropě běžné. Podle Marušince se i tak nákup elektromobilu může lidem vyplatit. Náklady na provoz jsou totiž výrazně nižší než u klasických automobilů. Ceny automobilů se podle něj pohybují od 650 000 do 900 000 korun.

"Spotřebitel za auto zaplatí vyšší splátky, bude mít ale u elektromobilu nižší provozní náklady," myslí si Marušinec. Podle něj uživatelé elektromobilů už nemusí mít obavy, že si auto nebudou mít kde dobít. Dojezd vozů se zvyšuje. U některých vozů se až ztrojnásobil.

"Dojezd se pohybuje od 100 do 350 kilometrů podle typu akumulátoru," uvedl Marušinec. Pokrytí ČR dobíjecími stanicemi je už dnes podle něj dostatečné a jejich počet roste více než počet elektromobilů, který je v zemi aktuálně asi 100. "Síť dobíjecích stanic rozšiřujeme, aby se eliminoval strach uživatelů, že někde zůstanou," uvedl Marušinec.

Dnes je v ČR 159 dobíjecích stanic, ale jen 100 elektromobilů. Ze stovky aut jich 25 přibylo na přelomu roku. Většinou se jedná o dovozy. Většinu nabíjecích stanic provozuje Asociace elektromobilového průmyslu, řadu z nich zdarma. Také počet dalších stanic, kde je možné vůz dobít zdarma, roste. Typicky se to týká nákupních center.

Reklama

Související články

Test Peugeotu iOn: dotek budoucnosti

Peugeot začal koncem loňského roku prodávat elektromobil iOn, několik vozů si objednal ČEZ, jinak je iOn za cenu kolem 800 000 korun prakticky neprodejný....

Výběr článků

Načítám