Hlavní obsah

Bývalý šéf odborů Volkswagenu půjde na dva roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Bývalého šéfa odborové závodní rady automobilového koncernu Volkswagen Klause Volkerta v pátek poslal soud v německém Braunschweigu na dva roky a devět měsíců do vězení. S roční podmínkou vyvázl bývalý personální manažer automobilky Klaus-Joachim Gebauer. Volkert a Gebauer jsou klíčovými aktéry skandálu kolem podvodů a zpronevěřování podnikových prostředků.

Foto: Reuters

Bývalý šéf odborů automobilky Volkswagen Klaus Volkert půjde do vězení.

Článek

Obhájci obou odsouzených potvrdili, že proti rozsudku podají odvolání.

Osmačtyřicetiletý Volkert byl usvědčen z navádění a napomáhání ke zpronevěře a porušení zákona o podnicích. Volkert se v rozporu se zákonem léta obohacoval a sám si řekl o vysoké prémie, které celkově dosáhly výše téměř dvou miliónů eur (kolem 50 miliónů korun). Ty mu zařídil již dříve odsouzený personální ředitel VW Peter Hartz.

Volkert podle zdůvodnění rozsudku vědomě obcházel skutečnost, že o jeho odměňování stejně jako o platech dalších členů závodní rady mohla rozhodovat pouze k tomu účelu zřízená komise. "Obžalovaný věděl, že platby dostával jen díky tomu, že byl předsedou závodní rady," četla ze zdůvodnění rozsudku předsedající soudkyně Gerstin Dreyerová.

Přitom údajně nehrálo žádnou roli, jak důležitá byla Volkertova práce pro firmu. Sám odborářský boss přitom tvrdil, že příjmy na úrovni platů manažerů dostával oprávněně, neboť ze své pozice pro podnik plnil "důležité a hodnototvorné úkoly".

Návštěvy nočního klubu

Soud dospěl k závěru, že požadavky Volkerta a dalších mocných odborářů plnil Gebauer, mimo jiné organizováním návštěv nočních klubů a nákladných večírků, z nichž mnohé se konaly v zahraničí.

Rozsáhlá aféra vyplula na povrch v létě 2005. Podezření z nepravostí padlo i na bývalého personálního šéfa Škody Helmutha Schustera. Ten údajně budoval sítě nastrčených firem, které se ucházely o lukrativní zakázky koncernových podniků. Schuster v procesu s Volkertem a Gebauerem vypovídal pouze v roli svědka, stejně jako bývalý předseda představenstva Volkswagenu Ferdinand Piëch.

U soudu i lidé z Daimleru

Prokuratura ve Stuttgartu zahájila vyšetřování několika bývalých manažerů koncernu Daimler. Vyšetřování zahrnuje pět až deset lidí, kteří dříve byli manažery autobusové divize Daimleru. Jsou podezřelí ze zneužití důvěry a z podplácení zahraničních představitelů, uvedla tisková mluvčí stuttgartské prokuratury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám