Hlavní obsah

Úplatkářskou aféru ve Volkswagenu prověří auditor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANKFURT

Největší evropská automobilka Volkswagen najala auditorskou firmu KPMG, aby prověřila vše, co souvisí s korupcí v české dceři Volkswagenu Škodě Auto. Kvůli tomu odešel v červnu personální ředitel a člen představenstva Škody Helmut Schuster. Firma na něj podala trestní oznámení. Podezírá ho, že od dodavatelů požadoval úplatky.

Článek

"Kontaktovali jsme auditory KPMG a hodláme je pověřit, aby nezávisle prověřili vše, k čemu došlo," řekl generální ředitel Volkswagenu Bernd Pischetsrieder.

Schuster, který automobilku opustil v červnu na vlastní žádost, měl kromě úplatků také manipulovat se zakázkami. Založil si firmy a jejich prostřednictvím pak pomáhal některým firmám získávat post výhradního dovozce v některých zemích. Navíc měl od dodavatelských firem požadovat úplatky za to, že pomůže zakázku pro firmu získat.

Automobilka na něj podala trestní oznámení v úterý a nyní šetří, zda do aféry nejsou zapleteni ještě další členové vedení. Objevily se spekulace, že by mohl odejít personální ředitel Volkswagenu Peter Hartz. Právě k němu měl Schuster ve firmě blízko a uvažovalo se o tom, že jej ve funkci ve Volkswagenu nahradí.

V Schuster byl v představenstvu Škody od roku 2001, ve Volkswagenu pracoval od roku 1991.

Odešel i odborový předák

Aféra začala na rozměrech nabývat ve čtvrtek, kdy svým odchodem přilil olej do ohně člen dozorčí rady a šéf závodní rady Volkswagenu Klaus Volkert. Byl považován za jednoho z nejvlivnějších odborových předáků v Evropě. Volkert sám tvrdí, že nic neprovedl, ale náhlý odchod rozvíjí spekulace, že i on sám má s aférami něco společného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám