Hlavní obsah

Proč je zdravé ráno brzy vstávat

Novinky, ema

Jít brzy spát a brzo vstávat. Pro spoustu lidí naprosto nepředstavitelný životní rytmus. Zvláště pak pro ty, kterým se lidově říká sovy, kvůli tomu, že chodí pozdě spát a nejlépe i hodně pozdě vstávají. Nová studie ale přichází s tvrzením, že být ranním ptáčetem se doopravdy vyplatí. Zejména ze zdravotního hlediska, což se může projevit ve vyšším věku.

Foto: Profimedia.cz

Pokud jste ranní ptáče, hrozí vám méně zdravotních problémů. Ilustrační foto

Článek

Nová studie publikovaná na huffingtonpost.com zjistila, že lidé, kteří milují noční život, mohou častěji trpět na nebezpečné nemoci. A to bez ohledu na to, kolik hodin člověk v noci spí.

Studie byla provedená v Koreji a věk respondentů se pohyboval od 47 do 59 let. Byli rozděleni na ranní chronotypy (brzy chodí spát a brzy vstávají), noční chronotypy (pozdě vstávají a pozdě chodí spát) a ty, kteří se neřadí ani do jedné skupiny.

Noční ptáci mají větší zdravotní problémy

Porovnáním těchto tří skupin a rozdílných životních stylů vědci zjistili, že ženy „sovy“ mají tendence mít v břišních partiích více tukových zásob a hrozí u nich riziko metabolického syndromu (rizikové faktory, jejichž výskyt vede k řadě zdravotních problémů). Mužské večerní chronotypy vykazovaly celkově vyšší výskyt diabetu a také postupný úbytek svalové hmoty.

Večerní chronotypy, typicky mladší než ti, kteří nemají problém s ranním vstáváním, mají procentuálně vyšší procento tělesného tuku a vyšší úroveň triglyceridů (tuků) v krvi.

Obecně tedy lze říci, že pokud jste ranní ptáče, hrozí vám méně zdravotních problémů, než kdyby tomu bylo naopak. Pokud ale ne, zkuste alespoň upravit svůj životní rytmus.

Jak si navyknout dříve vstávat

Razantně si nastavte čas, kdy potřebujete každý den vstávat. Buzení neodkládejte a pokuste se i o víkendech vstávat v co nejpodobnější čas, a ne naopak až pozdě odpoledne. Zbytečně se nepřespávejte.

Zkuste si upravit denní režim. Po několika dnech, kdy budete vstávat dřív, než je pro vás obvyklé, se tělo unaví a samo si řekne o odpočinek. Výzkum také zjistil, že ideální čas, kdy si jít lehnout, je mezi desátou a dvanáctou hodinou večerní.

Proto vypněte alespoň hodinu před spaním všechnu elektroniku a pokuste se před ulehnutím zrelaxovat tělo i mysl. K tomuto účelu dobře poslouží horká vana, oblíbená kniha nebo čaj. Pokud máte problémy s usínáním, pokuste se jim přijít na kloub. Nemohou za to světla z ulice nebo vám vadí příliš tlustá peřina? Pokuste se udělat si maximální pohodlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám