Hlavní obsah

Příprava krabičkové diety krok za krokem

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krabičková dieta je trendem dnešní doby. Má své příznivce mezi lidmi, kteří chtějí zhubnout, ale i těmi, kteří upřednostňují zdravý životní styl. Málokdo ale ví, jakým procesem přípravy pokrmy procházejí před tím, než se dostanou na stůl zákazníkovi.

V zákulisí krabičkové dietyVideo: Novinky

 
Článek

Jedna z mnoha firem, která připravuje krabičkovou dietu se nachází ve stravovacím provozu areálu Letiště Václava Havla, tedy v místech, kde se zároveň připravují pokrmy určené k občerstvení cestujících v letadlech. Dodržují se tu přísné hygienické zásady a používají se suroviny nejvyšší kvality.

Každý den od 6:00 do 15:30 tým šesti lidí připraví tisíc krabiček, to znamená pětichodové denní menu pro 200 lidí a celkem 100 kilogramů jídla. Personál na základě objednávky připraví pokrmy ve varně. To trvá obvykle 20 až 60 minut.

Horké jídlo se pak přemístí do gastronádob a převeze se do dusíkové cely. Tady se při -25 stupních chladí na teplotu pod 5 stupňů. Tento proces zamezuje tvorbě bakterií, jejichž vznik hrozí při běžném pomalém chlazení například v lednici.

Foto: Novinky

Krabičková dieta

Na všechno dohlíží vedoucí teplé kuchyně Václav Bodnar. Ten je také hlavním kreativcem při přípravě jídelníčku.

„Inspiraci pro tvorbu pokrmů čerpám všude kolem, sbírám kvalitní kuchařky a radím se s kolegy ze zahraničí. Spolupracujeme samozřejmě s výživovým specialistou, s Tomášem Lavickým, sestavíme recepturu, on to spočítá, aby to energeticky vyšlo, a napíše nám přesné gramáže na čtyři programy, které jsou objednány. Potraviny a suroviny jsou každý den přiváženy čerstvé,“ říká hlavní kuchař z firmy Dieta v krabičce.

Krabičková dieta se dělí na na několik programů v závislosti na pohlaví a typu diety. Liší se cenově a v celkových energetických hodnotách.

Příklad jídelníčku
Snídaně - tmavý chléb se šunkovou pomazánkou (1274 kJ a 303 kcal)
Svačina 1 - tvaroh s ovocem (504 kJ a 10 kcal)
Oběd - hovězí ragú na víně se zeleninou (1730 kJ a 412 kcal)
Svačina 2 - čočkový salát s cibulkou a okurkami (84 kJ a 115 kcal)
Večeře - farfalle verde con peperonata (1005 kJ a 239 kcal)

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější chyby, které děláme při dietě

Povánoční čas se u mnoha žen i mužů nese ve znamení stresu z nabraných kil během svátků. Pokud jste začali držet dietu, snažíte se sportovat a ručička na váze...

Výběr článků

Načítám