Hlavní obsah

Obezita nemusí vždy nutně znamenat zlo

Nová studie publikovaná v časopise European Heart Journal, kterou provedli američtí a evropští vědci, upozorňuje na fakt, že obezita nemusí vždy nutně znamenat zlo. Ne všichni lidé s nadváhou a obezitou patří do extrémně rizikové skupiny, které hrozí například infarkt či rakovina. Mnohem důležitější roli zde hraje funkce metabolismu.

Foto: Profimedia.cz

Nadváha je problém, pokud je v kombinaci se špatnou funkcí metabolismu.

Článek

Vědci zkoumali životní styl 43 265 osob mezi lety 1979 a 2003. Základním tématem jejich zkoumání bylo, jak moc je nadváha rizikovým faktorem úmrtnosti. Z jejich výsledků jasně vyplynulo, že u lidí s obezitou v souvislosti se závažným onemocněním a úmrtností hraje mnohem větší roli funkčnost jejich metabolismu a fyzická aktivita.

„Nadváha je problém, pokud je v kombinaci se špatnou prací metabolismu a naprostou absencí fyzické aktivity,“ říká spoluautor studie Dr. Timothy Church z Pennington Biomedical Research Center a dodává: „Pokud máte nadváhu a k tomu vysoký krevní tlak nebo zvýšenou hladinu cholesterolu, pak musíte být pod důkladným lékařským dohledem."

Naopak obézní lidé s plně funkčním metabolismem, kteří sportují a nevykazují sklony k cukrovce či vysokému tlaku, se obávat infarktu a onkologického onemocnění tolik nemusí.

Důležitý metabolismus tuků

Závěry studie byly porovnány s výsledky jiné čtrnáctileté studie, která se zabývala otázkou prevence a kontroly nemocí. Společným výsledkem je, že pokud je někdo obézní, je nutné zjistit, jakým způsobem se u něj v těle tuky rozkládají.

Například lidé s normální váhou, ale větším obvodem pasu tvoří ohroženou skupinu, protože se tuk hromadí ve vnitřních orgánech. To vystavuje pacienty dvojnásobnému riziku úmrtí než u lidí s normální váhou a bez tukových polštářků na břiše. Ti, kteří mají tuk nahromaděný primárně v oblasti břicha, mají prokazatelné problémy s metabolismem, což způsobuje například nevyvážené ukládání tuků v těle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám