Hlavní obsah

Hormonální jóga pomůže s otěhotněním, ale i s nepříjemnými projevy menopauzy

Novinky, Dana Sokolová

Hormonální nerovnováha se nejčastěji týká mladých dívek s nepravidelnou menstruací, pak také žen v období menopauzy, kdy hormonální změny mají významný dopad na rozpoložení a pohodu většiny žen. Pomoci s prevencí, ale i s nepříjemnými symptomy hormonální nerovnováhy přitom dokáže jednoduché cvičení v podobě hormonální jógy.

Foto: Profimedia.cz

Hormonální jóga dokáže ovlivnit hladiny hormonů v těle.

Článek

Hlavním cílem hormonální jógy není jen posílení svalů, zlepšení nálady, snížení stresu, depresivních nálad a poruch spánku, ale také ovlivnění hladiny hormonů v těle.

„Hormonální jóga využívá prvky z různých směrů jógy, které cíleně působí právě na stimulaci žláz s vnitřní sekrecí a díky tomu je i reaktivována tvorba tělu vlastních hormonů. Vyšší hormonální hladina totiž znamená cítit se mladší a v mnohem lepší kondici. Proto i ženy, které začlenily tato cvičení mezi své každodenní aktivity, se cítí mnohem vyrovnaněji a radostněji,“ vysvětluje autorka tohoto cvičení Dinah Rodriguesová.

Nejčastěji se hormonální jóga doporučuje v období menopauzy, zvláště pokud se chtějí ženy vyhnout polykání nejrůznějších pilulek, které obvykle ženu stejně nezbaví všech negativních projevů tohoto období.

Pravidelné cvičení hormonální jógy si dokáže poradit se všemi těmito projevy. "Pokud ženy cvičí 16 dní v měsíci 30 minut hormonální jógu, pak u nich za 4 měsíce může vzrůst hladina hormonů o 254 %. Projevy menopauzy jako podrážděnost, labilita, plačtivost, nespavost, neklid, stres, únava, deprese aj. zmizí po 2 – 3 měsících cvičení. U většiny žen zcela vymizí PMS, migréna, stres a panika," potvrzuje průzkum lektorky hormonální jógy Martiny Mangové z Lunárníjógy.cz.

Podle ní  si hormonální jóga dokáže poradit i s předčasnou menopauzou, která se objevuje u některých žen již před 30. rokem věku. I tyto ženy po cvičení mají velkou pravděpodobnost, že se u nich opět obnoví plodnost."

Na bolestivou menstruaci i polycystické vaječníky

Hormonální jóga ale může pomoci i mladším ženám s premenstruačním syndromem, bolestivou menstruací či u žen s polycystickými vaječníky. Podle zkušeností lektorky Martiny Mangové se u žen cvičících hormonální jógu po 3 – 4 měsících cvičení vaječníky opět normalizují, včetně menstruace.

I ženy s polycystickými vaječníky pak mají velkou šanci na otěhotnění přirozenou cestou. U účastnic jejího výzkumu vedlo 4 – 6timěsíční cvičení u 80 % případů k plánovanému otěhotnění.

Zvláštností tohoto programu je velmi rychlé a hlasité dýchání, jež se nazývá Bhastrika. Při nádechu se pupík pohybuje směrem ven a při prudkém výdechu je vzduch silně vypuzen nosem, přičemž se pupík vtahuje dovnitř. Toto dýchání působí jako masáž na vnitřní orgány a aktivuje vlastní energii.

Připravili jsme pro vás ukázku zjednodušených cviků:

Sed roznožný s mírným předklonem

Sedněte si na zem roznožmo na jogínskou podložku. Abyste nehrbila záda, můžete si bederní páteř podepřít složenou dekou či malým polštářkem nebo se opřete o stěnu. Je důležité, aby horní polovina těla nebyla nahrbená a ramena zůstala svěšená a uvolněná.

Ruce položte na zem vedle těla. Při výdechu se mírně předkloňte vpřed. Hlava je v prodloužení páteře, prsty na nohou směřují vzhůru. Nyní několikrát proveďte hluboký, uvolněný nádech a výdech – bhastriku.

Výsledek: Získáte novou energii, uvolníte si pánev a posílíte záda.

Sed s otočením

Sedněte si zpříma na podložku, nohy položte před sebe a natáhněte je. Pokrčte pravou nohu a opřete ji o chodidlo. Levá noha by měla zůstat propnutá s kolenem co nejblíže k zemi a prsty směřují vzhůru. Nyní horní polovinu těla natočte doprava (jakoby do vývrtky), a levý loket opřete o vnější stranu pravého stehna. Předloktí a dlaň pravé ruky směřují vzhůru ke stropu, ramena zatažená, a pohled směřuje do strany přes rameno.

I při tomto cviku myslete na správné dýchání – bhastriku. Udržte tuto pozici několik minut, potom opakujte to samé na druhou stranu.

Výsledek: Uvolníte se a protáhnete hrudní koš a kyčle. Také jemně masírujete orgány břišní dutiny.

Pozice bojovníka II

Postavte se na zem, rozkročte se na šíři boků. Pokrčte jednu nohu tak, aby byla v pravém úhlu k podlaze, koleno však nevtáčejte dovnitř. Druhou nohu nechte nataženou, špička chodidla směřuje vpřed. Ruce jsou upažené rovnoběžně s podlahou. Dbejte, abyste neměla ohnutá zápěstí. Horní polovina těla je v rovině a stehna vytáčejte směrem ven tak, aby kyčle byly v mírném protažení.

V této pozici myslete na to, že „hrdý bojovník“ vždy hledí do dálky za paží. Vydržte v této pozici zhruba 20 vteřin, poté opakujte to samé na druhou stranu.

Výsledek: Dodáte si tak novou energii, posílíte zádové svaly, zmírníte stres.

Strom

Stoupněte si s nohama rozkročenýma na šířku boků. Pravou rukou uchopte kotník a chodidlo zapřete o vnitřní stranu druhého stehna. Prsty směřují k zemi. Najděte rovnovážnou pozici a spojte dlaně před hrudníkem. Stůjte rovně a nehrbte ramena!

Proveďte sedmkrát bhastriku a pak opakujte to samé na druhou stranu.

Výsledek: Natrénujete si rovnováhu, zlepšíte soustředěnost a celkovou vyrovnanost.

Motýlek

Záda, případně i hlavu, si podložte polštářkem. Křížová kost je lehce zvednutá. Nohy pokrčte, položte je chodidly k sobě a stehna tlačte co nejníže k zemi. Ruce a předloktí položte volně na podlahu.

Proveďte sedmkrát bhastriku, při každém výdechu se pokuste protlačit stehna níže k zemi, tím si protáhnete oblast okolo vaječníků.

Účinek: Získáte novou energii, otevření kyčlí, uvolníte ztuhlost ve spodní části břicha.

Více informací o cvičení najdete na www.lunarnijoga.cz nebo si přečtěte knihu Dinah Rodrigues: „Hormon-Yoga“ -  obecný průvodce hormonální rovnováhou během menopauzy.

Foto: Eucerin

Reklama

Související články

Poruchy menstruace mohou značit neplodnost

Nepravidelná menstruace může znamenat pro dívky a ženy vážný problém, s nímž je třeba navštívit gynekologa, aby se vyloučily zdravotní komplikace. Mezi poruchy...

Devět mýtů o menopauze

Menopauza, klimaktérium, nebo lidově - přechod. Přesto, že se s tímto obdobím musí ve svém životě vyrovnat téměř každá žena, koluje kolem něho stále ještě...

Výběr článků

Načítám