Hlavní obsah

Poruchy menstruace mohou značit neplodnost

Novinky, Karolina Zarzycká

Nepravidelná menstruace může znamenat pro dívky a ženy vážný problém, s nímž je třeba navštívit gynekologa, aby se vyloučily zdravotní komplikace. Mezi poruchy menstruace řadíme vynechané, prodloužené nebo opožděné měsíčky. Mohou znamenat i komplikace s budoucím otěhotněním.

Nepravidelná menstruace může ženám zkomplikovat jejich otěhotněníVideo: Novinky

 
Článek

„Normální menstruace by měla trvat v rozpětí 23 až 35 dní. Cyklus, se kterým se počítá, je osmadvacetidenní s tím, že menstruace se počítá od prvního dne. Krvácení trvá průměrně sedm až deset dní. 14. den nastává ovulace,“ říká MUDr. Martin Smažinka.

Porucha se projevuje od úplného vynechání přes slabé až po velmi silné krvácení.

Vynechané nebo nepravidelné měsíčky se často objevují u dívek, jež teprve začínají menstruovat. Vynechaná perioda také může signalizovat počátek těhotenství. Každopádně by ženy s těmito problémy měly navštívit lékaře, neboť by se mohlo jednat o závažnější onemocnění, jako je rakovina vaječníků či děložního čípku.

Příčiny vynechání mohou být také v poruchách centrálního nervového systému nebo v nedostatečném vyvinutí pohlavních orgánů. Dalšími příčinami bývají stres, úbytek váhy, fyzická námaha nebo nemoc.

„Je třeba si uvědomit, že u každé ženy řízení menstruace začíná v centrální části mozku na ose hypotalamus-hypofýza-vaječník-děloha. Příčina může být na více místech,“ odborně nastínil důvody, proč u ženy dochází k nepravidelné menstruaci, Smažinka.

S opožděným nástupem měsíčků se setkávají také maminky po šestinedělí či po ukončení kojení.

Potíže s budoucím otěhotněním

Někdy se stává, a to především u mladých dívek, že u nich v průběhu cyklu nedochází k uvolnění vajíčka – ovulaci. Mnohdy ani nepoznají, jestli je jejich cyklus ovulační nebo takzvaně anovulační. V mládí tyto odchylky od ovulačního cyklu nejsou na škodu, ale v budoucnu by pro ženu, která touží otěhotnět, mohly znamenat vážný problém.

Proto pokud bývá cyklus nepravidelný, často to poukazuje na některé cykly, které mohou být anovulační. Vajíčko se neuvolňuje a v pozdějším věku mohou být tyto anovulační cykly příčinou neplodnosti.

Menstruace

Menstruace se označuje také jako měsíčky, perioda, cyklus. Jedná se o krvácení, které se u dívek a žen opakuje v pravidelném, menstruačním cyklu.

Menstruace provází ženu celým jejím plodným obdobím. Nejdříve se dostavuje ve věku 12 let a může trvat až do období menopauzy, která nastupuje u každé ženy rozdílně, tedy až do 55 let.  

Měsíčky trvají několik dní, i když se doba trvání u každé ženy různí, průměrná doba je pět dní. Odborníci tvrdí, že při periodě žena obvykle ztratí okolo 50 mililitrů krve.

Proto Smažinka radí: „Ženy, které mívají nepravidelnou menstruaci, ať už v delším či kratším cyklu, můžou mít poté potíže s otěhotněním. Pacientka s těmito potížemi by určitě měla navštívit gynekologa.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám