Hlavní obsah

Nakažených lidí s HIV stále přibývá, může za to jejich nezodpovědnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vynálezem nových účinných léků proti viru HIV se lidé přestali této nákazy obávat. Její hrozba ale stále trvá. Jen v měsíci červenci přibylo 11 nových pacientů s virem HIV a 4 nemocní s AIDS. Jeden člověk pak na tuto nemoc selhání imunity zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Jen v měsíci červenci přibylo 11 nových pacientů s virem HIV a 4 nemocní s AIDS.

Článek

Za prvních sedm měsíců letošního roku lékaři zaznamenali 91 nakažených virem HIV - 84 mužů a sedm žen. Za celý loňský rok přibylo do statistiky 180 infikovaných. V červenci mezi 11 nově evidovanými pacienty bylo podle tajemníka České společnosti AIDS pomoc Miroslava Hlavatého osm gayů, dva heterosexuální muži a jedna žena.

Od roku 1986 do konce letošního července odborníci v ČR odhalili či potvrdili vir HIV celkem u 1613 lidí - u 1312 mužů a 301 žen. Z nich 334 osob už nemocí AIDS onemocnělo a 175 na ni zemřelo. Letos do konce července jí podlehlo šest lidí.

Foto: ČTK

Strach z choroby opadl

Vir se nejčastěji přenesl při nechráněném sexu. Celkem se tak infikovalo 1410 osob, tedy 87 procent. Zhruba dvě třetiny z nich tvořili homosexuálové či bisexuálové. Více než stovka lidí se nakazila při užívání drog z použitých jehel a stříkaček. Celkem 14 osob se v minulosti infikovalo při transfuzi krve. Takový případ se ale od počátku testování v ČR už neobjevil. S virem HIV se narodily také čtyři děti, přenesl se na ně v těle matky.

Česko sice patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem nemoci, podle neziskových organizací a expertů je ale stále nutné na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. Lidé se přestávají chránit. Nemocných však přibývá velkou rychlostí, a to zvlášť ve východní Evropě.

Počet pacientů se zvedá ale i v Česku a každoročně roste. Loni odborníci registrovali nově 180 nakažených, předloni 156. V roce 2001 to bylo 51.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový test za 17 korun snadno odhalí AIDS

Boji s AIDS i dalšími pohlavně přenosnými chorobami, jako je syfilis, by mohl napomoci nový způsob testování. Krev by už nebylo nutné posílat do laboratoře,...

Výběr článků

Načítám