Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny.

„Většina tvrzení o protirakovinných účincích potravin je založená na populačních studiích. V této studii jsme testovali molekulární mechanismy a prokázali, že jsou realizovatelné,“ tvrdí profesor Vic Morris z britského Institutu pro výzkum potravin v Norwichi.

Pektin je určitým druhem vlákniny, o níž lékaři a biologové dlouho vědí, že má na lidské zdraví příznivý vliv a že snižuje riziko rakoviny trávicího traktu. Přitom mechanismus ochranného vlivu vlákniny zůstal dosud neznámý.

Jiné protirakovinové látky v potravinách

Další polysacharidy obsažené v potravinách, jako například betaglukany, jsou podle všeho také bioaktivní a jejich protirakovinné schopnosti zřejmě souvisejí s interakcemi mezi nimi a savčími bílkovinami v těle.

„Pro celkovou kombinaci všech možných účinků je nejlépe jíst pravidelně široké spektrum ovoce, zeleniny a potravin bohatých na vlákninu. Nemusíte nutně pojídat žádné superpotraviny,“ věří Morris. Superpotravinami pak míní různé preparáty slibující koncentraci všech možných prospěšných látek z ovoce a zeleniny. Nejvíce pektinu obsahuje rybíz a nezralá jablka.

Studie byla publikována v odborném časopise FASEB.