Hlavní obsah

Džemy a marmelády brzdí šíření rakoviny

– LONDÝN

Polysacharid pektin - vláknina, která způsobí po uvaření ovoce gelovitost zavařeniny, může v těle působit blahodárně při boji s rakovinou. Váže se totiž k určité bílkovině, která hraje významnou roli při rozvoji a šíření nemoci.

Článek

Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny.

Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny.

Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny. „Většina tvrzení o protirakovinných účincích potravin je založená na populačních studiích. V této studii jsme testovali molekulární mechanismy a prokázali, že jsou realizovatelné,“ tvrdí profesor Vic Morris z britského Institutu pro výzkum potravin v Norwichi.

Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny. „Většina tvrzení o protirakovinných účincích potravin je založená na populačních studiích. V této studii jsme testovali molekulární mechanismy a prokázali, že jsou realizovatelné,“ tvrdí profesor Vic Morris z britského Institutu pro výzkum potravin v Norwichi.

Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny. „Většina tvrzení o protirakovinných účincích potravin je založená na populačních studiích. V této studii jsme testovali molekulární mechanismy a prokázali, že jsou realizovatelné,“ tvrdí profesor Vic Morris z britského Institutu pro výzkum potravin v Norwichi. Pektin je určitým druhem vlákniny, o níž lékaři a biologové dlouho vědí, že má na lidské zdraví příznivý vliv a že snižuje riziko rakoviny trávicího traktu. Přitom mechanismus ochranného vlivu vlákniny zůstal dosud neznámý.

Jiné protirakovinové látky v potravinách

Další polysacharidy obsažené v potravinách, jako například betaglukany, jsou podle všeho také bioaktivní a jejich protirakovinné schopnosti zřejmě souvisejí s interakcemi mezi nimi a savčími bílkovinami v těle.

Další polysacharidy obsažené v potravinách, jako například betaglukany, jsou podle všeho také bioaktivní a jejich protirakovinné schopnosti zřejmě souvisejí s interakcemi mezi nimi a savčími bílkovinami v těle.

„Pro celkovou kombinaci všech možných účinků je nejlépe jíst pravidelně široké spektrum ovoce, zeleniny a potravin bohatých na vlákninu. Nemusíte nutně pojídat žádné superpotraviny,“ věří Morris. Superpotravinami pak míní různé preparáty slibující koncentraci všech možných prospěšných látek z ovoce a zeleniny. Nejvíce pektinu obsahuje rybíz a nezralá jablka.

Studie byla publikována v odborném časopise FASEB.

Reklama

Související témata:

Související články

Lék proti rakovině bude nejdříve za pět let

Zda a především kdy bude možné alespoň některé druhy rakoviny léčit, vysvětluje uznávaný onkolog profesor Pavel Klener. Testování léků podléhá přísné kontrole...

Akupunktura pomáhá při léčbě rakoviny prsu

Akupunktura, tisíciletá čínská léčebná metoda, předčí běžné léky užívané při léčbě nádoru prsu. Tu obvykle doprovázejí obdobné symptomy jako při menopauze....

Výběr článků

Načítám