Hlavní obsah

Džemy a marmelády brzdí šíření rakoviny

17. 10. 2008, 8:30 – LONDÝN

Polysacharid pektin - vláknina, která způsobí po uvaření ovoce gelovitost zavařeniny, může v těle působit blahodárně při boji s rakovinou. Váže se totiž k určité bílkovině, která hraje významnou roli při rozvoji a šíření nemoci.

Článek

Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny.

Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny.

Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny. „Většina tvrzení o protirakovinných účincích potravin je založená na populačních studiích. V této studii jsme testovali molekulární mechanismy a prokázali, že jsou realizovatelné,“ tvrdí profesor Vic Morris z britského Institutu pro výzkum potravin v Norwichi.

Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny. „Většina tvrzení o protirakovinných účincích potravin je založená na populačních studiích. V této studii jsme testovali molekulární mechanismy a prokázali, že jsou realizovatelné,“ tvrdí profesor Vic Morris z britského Institutu pro výzkum potravin v Norwichi.

Pektin se váže na galektin 3 a snižuje jeho účinnost. Tato bílkovina hraje přitom klíčovou roli při progresi všech stádií rakoviny. „Většina tvrzení o protirakovinných účincích potravin je založená na populačních studiích. V této studii jsme testovali molekulární mechanismy a prokázali, že jsou realizovatelné,“ tvrdí profesor Vic Morris z britského Institutu pro výzkum potravin v Norwichi. Pektin je určitým druhem vlákniny, o níž lékaři a biologové dlouho vědí, že má na lidské zdraví příznivý vliv a že snižuje riziko rakoviny trávicího traktu. Přitom mechanismus ochranného vlivu vlákniny zůstal dosud neznámý.

Jiné protirakovinové látky v potravinách

Další polysacharidy obsažené v potravinách, jako například betaglukany, jsou podle všeho také bioaktivní a jejich protirakovinné schopnosti zřejmě souvisejí s interakcemi mezi nimi a savčími bílkovinami v těle.

Další polysacharidy obsažené v potravinách, jako například betaglukany, jsou podle všeho také bioaktivní a jejich protirakovinné schopnosti zřejmě souvisejí s interakcemi mezi nimi a savčími bílkovinami v těle.

„Pro celkovou kombinaci všech možných účinků je nejlépe jíst pravidelně široké spektrum ovoce, zeleniny a potravin bohatých na vlákninu. Nemusíte nutně pojídat žádné superpotraviny,“ věří Morris. Superpotravinami pak míní různé preparáty slibující koncentraci všech možných prospěšných látek z ovoce a zeleniny. Nejvíce pektinu obsahuje rybíz a nezralá jablka.

Studie byla publikována v odborném časopise FASEB.

Reklama

Související témata:

Související články

Lék proti rakovině bude nejdříve za pět let

16. 9. 2008, 11:15

Zda a především kdy bude možné alespoň některé druhy rakoviny léčit, vysvětluje uznávaný onkolog profesor Pavel Klener. Testování léků podléhá přísné kontrole...

Výběr článků