Hlavní obsah

Papriky prodlužují život

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes lze jen těžko uvěřit, že se kdysi v Evropě používaly papriky jen jako ozdobné rostliny a později koření. Teprve v 19. století lidé zjistili, že se lusky dají jíst také jako zelenina. Skutečný čas paprik však nastal až po vyšlechtění odrůd s nepálivými plody.

Článek

V současnosti existují odrůdy s plody téměř všech barev, snad kromě modré. „Barva ale není u paprik pouze záležitostí odrůdovou, nýbrž je výrazem stupně zralosti.

Nabízejí se totiž ve zralosti konzumní i botanické. Ty první jsou zelené, ty ostatní od slonově bílé přes žluté, červené a fialové, které při tepelné úpravě ztrácejí barvu, až po černé,“ vysvětluje Radek Smotlacha, ředitel Odbytového družstva Litozel, které má i papriky ve svém sortimentu.

Zároveň ale podotýká, že zelené lusky rozhodně nejsou nekvalitní. Mají téměř stejné nutriční hodnoty jako papriky barevné a bývají trvanlivější, protože mají tužší slupku.

Obsahují sice méně vitamínu C, ale pořád je ho v nich dvakrát víc než ve stejném množství pomerančů, u červených lusků pak dokonce třikrát více. Vedle kopru jsou právě papriky zeleninou s největším obsahem céčka.

Raději domácí produkci

Ani další nutriční látky nejsou zanedbatelné. Proto také mají papriky pozitivní vliv na zdravý chod lidského organismu. Posilují cévy a mírní bolesti žil, zpevňují vazivové tkáně, zlepšují zrak a podporují i krevní oběh. Mají také důležité místo v prevenci nádorových onemocnění.

„Největší význam pro zdraví mají papriky co nejčerstvější. Jsou-li sklizeny ve správném stupni zralosti, vydrží dobře uložené nejméně deset dní svěží. Zákazník by měl také raději preferovat produkci z našich zemí. Papriky jsou totiž citlivé na dopravu a dlouhý transport i delší pobyt ve velkoskladech jejich nutriční hodnoty rychle snižují,“ upozorňuje ing. Smotlacha.

foto: Právo/Milan Malíček

Jen kdyby tak nepálily

Ve světě se pěstuje na tři tisíce odrůd paprik, sladkých i pálivých. Pálivost má na svědomí alkaloid kapsaicin, jejž si papriky vyvinuly na obranu proti býložravcům.

Obsah léto látky je v plodech rozdílný, mimo jiné záleží i na klimatických podmínkách, v nichž se pěstují. V teplejších oblastech bývají pálivější, první místo mezi nimi si stále drží odrůda Habanero.

A pokud už člověk sní pálivou papriku, doporučuje se nezapíjet vodou, ale tomatovou šťávou či džusem. Pomoci může i citrón, jenž pálivost neutralizuje.

NázevZemě původuCharakteristikaPoznámka
ChoriatikiŘeckoSalát s kousky zelených paprik, červené cibule, rajčat a okurek s olivovým olejem a fetouřidává se i sušená máta a trochu vody, aby byl dostatek šťávy, do níž se namáčí bílé pečivo
Čaška bjurekBulharskoPečené nebo obalované papriky
Chilli con carneUSA (Texas)Mleté hovězí s chilli paprikami a s fazolemiPůvodně bez fazolí
GaspačoŠpanělskoNevařená polévka z paprik, rajčat, cibule, celeru, okurek, chlebových drobků, česneku, olivového oleje a z vinného octaSlouží i jako hlavní jídlo s krutony a plátky vajec natvrdo
Peperoni gratinatiItáliePapriky s rajčaty, kořením, sardelemi a se sýrem, sypané strouhankou a zapečenéTypický pokrm z Kampánie
KimčiKorea, JaponskoNakládaná, fermentovaná směs zeleniny s ostrými papričkamiZdroj vitamínů pro zdravé trávení
HarissaTuniskoOstrá kořenicí směs z drcených chilli papriček, česneku, koriandru,papriky a ze soli

Zeleninová paprika se dnes už vyskytuje na pultech po celý rok, cenové relace mezi zimními a letními měsíci nejsou až tak výrazné.Většina evropské produkce pochází ze Španělska a z Nizozemska, v Maďarsku a v Bulharsku se víc pěstují odrůdy určené ke konzervárenskému zpracování.

Při nákupu paprik je třeba respektovat několik zásad

Nebrat výkroje. I zdánlivě zdravá část bývá téměř na 100 % už napadena, plíseň jen není ještě vidět. Hniloba se projevuje jako nápadné změknutí části plodu. Hnědá skvrna nemusí být znatelná na povrchu, objeví se až po rozkrojení.

Plod musí mít stopku. Papriky s vylomeným kalichem jsou náchylné k rychlému kažení. Papriku uchováváme maximálně týden v chladničce při teplotě, která by neměla klesnout pod 8 oC. Po této době začíná vadnout, vyloučit nelze ani napadení hnilobou.

Pikantní recepty
Plněná paprika (4 porce)
4 letní papriky (světle zelené, popřípadě i sladší kapie), 400 g kvalitního mletého masa (nejlépe mix hovězí, jehněčí a vepřové), 4 rajčata, 2 hrsti rýže, sůl, pepř, petrželová nať, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru, tymián
:.Plněné papriky foto: Právo/František Petrák

Náplň: Jednu cibuli nakrájíme na kostičky a necháme ji zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme mleté maso a krátce je orestujeme (nemělo by se propéci) a stáhneme z plamene. Směs osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželovou nať, syrovou rýži a zamícháme.

Z omytých paprik odkrojíme horní část se stopkou (nevyhazujeme), zbavíme je jádřinců, naplníme masovo-rýžovou směsí, vrátíme vršek a vložíme do pekáčku. Druhou cibuli nakrájíme na nudličky, kořenovou zeleninu na tenké plátky, rajčata nahrubo posekáme.

Připravenou zeleninu přidáme do pekáčku k paprice, posypeme drhnutým čerstvým tymiánem a zlehka osolíme. Pečeme asi 45 minut v předem vyhřáté troubě (180 °C). Podáváme s bílým pečivem nebo vařenými brambory.

Ajvar (10 porcí)
3 červené kapie, 3 žluté kapie, 2 šalotky nebo 1 střední cibule, 3 lžíce oleje, sůl, špetka cukru krupice, bílý vinný ocet, 3 stroužky česneku, snítka rozmarýnu

Škrabkou na zeleninu zbavíme kapie slupky (komu nevadí, tento krok vynechá), pak je rozkrojíme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na kostičky (o straně asi 3 mm) stejně jako oloupanou šalotku. Připravenou zeleninu poté nasypeme na rozehřátý olej, krátce (2 minuty) orestujeme, ztlumíme plamen a přidáme celé oloupané stroužky česneku a snítku rozmarýnu.

Pozvolna dusíme doměkka, v případě potřeby, podlijeme trochou vody. Před koncem osolíme a ochutíme vinným octem i špetkou cukru. Pak z ajvaru odstraníme stroužky česneku a snítku rozmarýnu a necháme dobře vychladit. Ajvar si můžeme připravit dopředu. Pokud se ještě horký nalije do čisté sklenice a ihned uzavře, vydrží několik týdnů. Ajvar se podává ke grilovanému masu, ražniči a klobásám, chutná také v sendvičích a obložených bagetách.

Kozí rohy plněné balkánským sýrem (2 porce)

4 kozí rohy (asi 10–15 cm dlouhé), 4 špalíčky balkánského sýra (2x2 x10 cm), 2 stroužky česneku, 3 lžíce panenského olivového oleje Extra Virgin, snítka petrželové natě

Z opláchnutých a osušených paprik odkrojíme horní část se stopkou a opatrně je zbavíme jádřince. Pokud to nejde, lze lusk podélně naříznout a lehce pootevřít. Do každého pak vtlačíme špalíček balkánského sýra.

Na pánvičce, nejlépe vroubkované, rozehřejeme lžíci oleje a papričky zvolna pečeme ze všech stran. Poté je vložíme do misky, posypeme jemně usekaným česnekem a nahrubo natrhanou petrželovou natí.

Vše zalijeme 2 lžícemi olivového oleje, zlehka promícháme a necháme odležet nejlépe přes noc v chladu. Na porci servírujeme vždy dva kozí rohy, podáváme s listovým salátem a bílým pečivem jako samostatný pokrm nebo chuťovku ke grilovanému masu.

Salát z pečené papriky (4 porce)

3 červené papriky, 3 žluté papriky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce stolního oleje na smažení, 2 lžíce olivového oleje, vinný ocet, sůl, čerstvě drcený pepř, hrst sekané petrželové natě

Oloupanou papriku rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kusy, česnek na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce stolního oleje a připravené papriky opečeme z obou stran dozlatova.

Pak ji vložíme do mísy, přidáme plátky česneku, sůl, pepř, olivový olej a vinný ocet. Nakonec zamícháme sekanou petrželovou nať. Salát necháme jeden až dva dny odležet v chladu. Všechny chutě se báječně promísí.

Reklama

Související články

Alergie dokáže potrápit i na podzim

Koncem léta začíná mnoho lidí trápit rýma a přestože se většina z nich domnívá, že je to příznak nachlazení, realita bývá mnohdy jiná. Jde o alergii, která...

Káva snižuje u žen riziko rakoviny dělohy

Káva je předmětem výzkumů řady lékařských pracovišť na celém světě. Bezpočet studií z posledních let hovoří o tom, že tento nápoj v malém množství tělu...

Klíště zabilo v Česku letos prvního člověka

První letošní obětí klíštěte je 69letý muž z Loun. Právu to potvrdil v pondělí doktor Josef Trmal, ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. První...

Výběr článků

Načítám