Hlavní obsah

Co ovlivňuje ženskou sexuální touhu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávný průzkum odborníků na sexuální zdraví a návyky poukázal na nový a ne moc povzbudivý trend v milostném životě lidí. Klesá sexuální touha a chuť na sex, a to nejenom u mužů, ale stále více i u žen. Odborníci se proto snažili najít odpovědi, proč tomu tak je.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek touhy a chuti na sex trápí stále více žen. Může to způsobovat hned celá řada faktorů.

Článek

Podle nedávného průzkumu, jehož výsledky byly uveřejněny v časopise Archives of Internal Medicine, trpí například jen v Americe nedostatečnou sexuální touhou každá třetí žena.

Nejspíš i proto se v dohledné době očekává schválení nového léku na posílení ženské sexuální touhy a jeho uvedení na trh. I pokud by byl ale prodáván v dohledné době, jen jeho používání všechny nespasí, stejně jako to nedělá již dostupné léčivo pro muže.

Hormonální specialistka a odbornice na ženskou sexualitu a sexuální chování doktorka Jennifer Landová se již dříve pustila do vlastního pátrání, co by mohlo takový pokles zájmu o sex způsobovat.

Hlavní problém, proč ženy, respektive i jejich partnery takový problém stále častěji trápí, tkví v tom, že ženská sexuální touha je ovlivňována hned několika faktory. Výčet těch hlavních přinesl server FoxNews.

Návyky 

Každodenní návyky, které jsou pro mnohé ženy samozřejmostí, jsou hlavním důvodem, proč se někdy cítí v pohodě a jindy jsou naopak zcela vyčerpané. Pokud cítíte, že je váš sexuální apetit blízko bodu mrazu, zeptejte se samy sebe, co z běžných činností vás mohlo do takového stavu dostat, nabádá odbornice.

Vliv má i jídlo. Těžké či smažené pokrmy ubírají energii mílovými kroky, a zdravější stravování tak může být prvním krokem ke zlepšení. Pravidelné pohybové aktivity mají také význam, i každodenní svižná procházka nebo lekce jógy dokážou zázraky a dodají tělu energii a lepší pocit ze své osoby.

Přístup k sexu

I samotný přístup k sexu a názory na něj mají své významné místo v tom, jak si ho bude žena užívat a jak často. Čím více bude trpět pocity nejistoty, strachu či viny, o to méně bude sex mít. Kde nejsou myšlenky na sex, není ani sex samotný.

Místo obav je tak vhodné se v milostném životě zaměřit na to, co se ženám líbí a co si užívají.

Vztahy 

Vliv na milostný život může mít i emocionální nesoulad mezi partnery. Ačkoli mnohé ženy, které neměly s partnerem pohlavní styk tak často, tvrdily, že jsou šťastné. Při podrobnějším zjištění se ale přišlo na to, že v jejich vztazích existují zdánlivé maličkosti v nespokojenosti, které měly v součtu z psychologického a emočního hlediska velký vliv právě na jejich intimní život.

„Vztah s partnerem jako takový je jedním z nečastějších faktorů, které mohou ovlivňovat chuť na sex. Čím více maličkostí ničících pohodu se do vztahu dostane, o to více problémů způsobí,“ vysvětlila Landová.

Dalším problémem může být postavení ženy ve vztahu, kde jako ta hlavní zastává roli pečovatelky, ať už o děti, nebo celou domácnost. Čím více starostí s tím má, tím méně se věnuje osobě nejdůležitější – sama sobě a svým potřebám.

Stres 

Když se člověk dostane do stresu, například kvůli stále narůstajícím povinnostem v práci, po nějaké době se u něj aktivuje reakce na odpovídající situaci, tzv. „bojuj, nebo to vzdej“. Stejné chování bylo vysledováno již u našich předků, kteří v rámci vlastního přežití buď svou kořist v divočině ulovili, nebo před ní utekli.

Podobná divočina se dá vysledovat i v současné době. Čím větší je pak stres spojený s nadmírou práce, domácích povinností nebo například finanční krizí, o to hůře člověk „přepíná“ a je schopen si užívat požitky – sex nevyjímaje.

Nejlepší radou v takové situaci je najít si něco, co se zvládáním stresu ženám pomůže – cvičení, masáže, relaxace u knihy či meditace.

Hormony 

V neposlední řadě mají na sexuální apetit vliv i hormony. K touze po partnerovi a fyzickému vzrušení je zapotřebí testosteron, estrogen a progesteron. Nadmíra stresu nebo také špatná strava mohou hladinu těchto hormonů významně snižovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám