Hlavní obsah

Jak poznáte, že žijete se sociopatem

Novinky, Dana Sokolová

Na první pohled okouzlující muž, který si ženu snadno získá svou všímavostí a pozorností, ve skutečnosti může být jen velmi šikovným manipulátorem s rysy sociopata. Za všemi těmi pozitivy je totiž vysoce účelové chování, které má pouze vzbudit falešný pocit důvěry a intimity. Z úžasného vztahu se tak velmi záhy může vyvinout doslova peklo na zemi.

Foto: Profimedia.cz

Narazit na sociopata v běžném životě není vůbec těžké, natož se do něj zamilovat.

Článek

Sociopat často přehlíží práva druhého, porušuje stanovené hranice v sexu, přičemž od druhého vyžaduje naprostou loajálnost, oddanost a izolovanost od přátel či rodiny, zatímco sám vyžaduje notnou dávku nezávislosti a volnosti.

Bohužel toto všechno se děje od počátku vztahu jen skrytě. V té době stále ještě dominuje hra na chápavého, přátelského a neodolatelného pana Božského, čímž si dotyčný jen zvyšuje oddanost ženy a také její závislost na něm. Jestli sociopatovi něco opravdu jde, pak je to hra na city druhého, vyšperkovaná vzbuzováním soucitu. Žena se tak stává zranitelnější a snadněji ovlivnitelnou.

Znamení, která mohou pomoci identifikovat sociopata
Postrádá smysl pro povinnost za citovou vazbu k druhému.
Je často obklopen submisivními lidmi, kteří k němu vzhlížejí, a on na nich může parazitovat.
Nebere ohled na bezpečnost ostatních, bez výčitek ublíží druhým.
Zajímá se jen o své pohodlí, o své já, ostatní mu jsou lhostejní.
Často se pohybuje na hranici zákona.
Neplní své finanční závazky.
Není schopen žádných dlouhodobých plánů či cílů, natož nějaké organizovanosti.
Ačkoli neustále tvrdí, jak toho má moc a nestíhá, se ve skutečnosti chronicky nudí a cítí se prázdným.
Často jedná velmi impulzivně a má problémy s monogamií.
Tíhne k závislosti na sexu, pornu či návykových látkách.

Většina lidí má za to, že sociopati jsou v podstatě psychopati, kterých je ve společnosti pomálu. Ve skutečnosti je tato porucha diagnostikována každému pětadvacátému jedinci. Narazit na něj v běžném životě tak není vůbec těžké, natož se do něj zamilovat.

Jak se dostat z područí takového jedince

1. Přijměte fakt, že někteří lidé opravdu nemají svědomí. Není tedy ani šance, že si skutečně uvědomí své špatné chování. Jejich omluva tak nemá z dlouhodobého hlediska absolutně žádnou váhu.

2. Řiďte se svými instinkty a intuicí, a ne tím, co je od vás očekáváno. Psychopati jsou vynikající komunikátoři. Nevěřte jim.

3. Řiďte se pravidlem třikrát a dost – už od prvního problému se snažte věci řešit, nic nezametat pod koberec, i když půjde jen o chybu či nedbalost. Pokud se vše bude opakovat, zvažte všechna rizika, která mohou vyvstat, pokud mu opět odpustíte. Potřetí už nic neřešte a vše ukončete.

4. Nepleťte si strach s úctou. Respektovat a být respektován při jednání se sociopatem nefunguje. Tito lidé nejsou učenliví ani smířliví.

5. Nesnažte se jakkoli zapojit do jejich další hry. Budou se vás snažit získat nazpět, ale věřte, že vše se tím jen zbytečně prodlužuje a zároveň se oddaluje šance na lepší budoucnost.

6. Nejlepší je zcela se vyhýbat komunikaci s násilníkem. Raději změnit zaměstnání, přestěhovat se, jen abyste mu nebyly vůbec na očích.

7. Nežijte v izolaci, naopak – vyhledávejte společnost. Psychopati mnohem častěji zaútočí na ženy, jež jsou izolované, nejisté a zranitelné. Na ty odvážné a společenské si troufnou minimálně.

8. Nebojte se požádat o podporu rodinu, přátele, ale i právníka, terapeuta či policistu.

9. Naprosto vše si zdokumentujte.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

10. Nenechte se vydírat výčitkami a vzbuzováním soucitu. Psychopati si moc dobře uvědomují, co s člověkem dokážou udělat originální výčitky svědomí nebo rádoby pokání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám