Hlavní obsah

Ženy podceňují svou bezpečnost, pro násilníky jsou tak snadným terčem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den je v České republice na policii nahlášeno jedno až dvě znásilnění. Přitom ze statistik jasně vyplývá, že útok na policii nahlásí jen každá osmá žena. Většina z nich se totiž stále stydí anebo násilníka zná a tak raději nic nehlásí.

Jak zvýšit svou bezpečnostVideo: Nenechte si ubližovat

 
Článek

Za násilí se sexuálním podtextem není považováno jen fyzické násilí, ale i psychický nátlak.

Nejzávažnějším projevem je znásilnění, které se nemusí týkat jen žen, ale také mužů a dětí. Ženy ovšem patří mezi nejčastější oběti. Podle dostupných statistik se se sexuálním násilím v průběhu života setká až 25 procent žen a šest až deset procent mužů.

K většině znásilnění dochází na známých místech

Jedním z největších mýtů kolujících kolem znásilnění je to, že k němu dochází někde v noci, v parku, kdy atraktivní ženu přepadne neznámý útočník. Bohužel realita bývá jiná.

K sexuálním útokům dochází převážně na pracovištích, doma a násilníkem může být zrovna ten kolega z práce, který po vás už nějakou chvíli kouká. Ženy by si tak měly dávat především velký pozor, kdo je doprovází domů a koho si zvou k sobě na návštěvu.

"Násilníci většinou čin plánují a oběť si nevybírají podle oblečení, fyzického vzhledu, chování nebo věku. Hledají tu, která nebude dělat velké problémy, nebude se bránit," vysvětluje Jakub Otipka, ředitel občanského sdružení Krav Maga Global, které spolu s projektem Avon proti domácímu násilí zahájilo kampaň Nenechte si ubližovat.

Přitom stačí někdy opravdu málo. Změnit třeba běžné vzorce chování, což uvidíte i na přiloženém videu.

Jak zvýšit svou bezpečnost
1. DOMA - Násilníka neodhalíte podle vzhledu. Může jít o opraváře, technika, nebo někoho, koho s důvěrou pustíte domů. Proto pokud někoho takového čekáte, neměla byste doma být sama, nebo byste alespoň tento dojem měla v muži vyvolat – zapnutím rádia v druhém pokoji či předstíranou komunikací s fiktivním partnerem. Naučte také své děti, aby nedávaly najevo, že jsou doma samy a nikoho nepouštěly dovnitř.
2. V AUTĚ - Nikdy neberte stopaře a ani nestopujte. Pokud svezení nutně potřebujete, oslovte na čerpací stanici manželský pár nebo samotnou ženu. Vždy se jako první zeptejte, kam jedou, a neříkejte hned, kam jedete vy.
3. NA ULICI - Nepoužívejte sluchátka a neposlouchejte hudbu. Netelefonujte, ani nepoužívejte handsfree. Když potřebujete nutně telefonovat, neustále kontrolujte okolí. Děje-li se před vámi něco zvláštního, raději přejděte na druhou stranu nebo se vraťte. Noste v kabelce pepřový sprej.
4. V MHD - Zkuste chodit těsně před příjezdem. Když musíte na spoj čekat, stůjte někde v blízkém obchodě. Neustále kontrolujte okolí. Sedejte si blíže k řidiči. Nesedejte si zády ke dveřím, ale tak, abyste na dveře dobře viděla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám