Hlavní obsah

Facka při úvodním rande? Násilí v prvním vztahu zažije každá desátá žena

Právo, Jiří Vavroň

Násilí v partnerských vztazích v Česku neubývá. Důvodem podle expertů je, že se agresivní chování velmi často přenáší mezi generacemi. Děti, které viděly násilné vztahy mezi svými rodiči, je velmi pravděpodobně budou používat i ve svých vlastních vztazích.

Foto: Profimedia.cz

Není výjimkou, když dívka dostane od svého partnera facku již na prvním rande.

Článek

Není proto výjimkou, když dívka dostane od svého partnera facku již na prvním rande. S násilným jednáním partnera v prvním vztahu má zkušenost každá desátá studentka střední školy. Třetina studentek se v prvním vztahu cítila nějak omezována.

Přes deset procent dotazovaných přiznává, že v prvním vztahu dělají to, co je proti jejich přání, jen aby vyhověli partnerovi či partnerce. Uvádí to průzkum poradenského centra ROSA, které pomáhá obětem domácího násilí.

„Problém je, že teenagerky napadání, omezování a kontrolu nepovažují za první projevy násilí, spíše za projev mužnosti, že to ke vztahu patří,“ říká autorka sondy Martina Hronová.

„Je to logické, protože právě mají vzorec takového chování z domova,“ potvrzuje psycholožka Kateřina Irmanovová. „Současně nemají nastaveny vlastní hodnoty, nevnímají nebezpečí, připadá jim logičtější násilí snášet než se tomu postavit. Snášejí agresivitu či jsou samy agresivní, protože tím nevybočují, nemusí se projevit jako individualita,“ dodala Irmanovová.

Přitom podle Hronové to, jak se začínají v partnerském vztahu lidé k sobě chovat, zda první konflikty řeší úderem, či dialogem rovnocenných partnerů, do značné míry předurčuje, jak se budou chovat později k manželce, matce svých dětí, ale i k dětem.

Podle dalšího průzkumu ROSY pětina pozdějších obětí partnerského násilí vyrůstala v rodinách, kde bylo přítomno násilí, 72 procent pachatelů násilí žilo v rodinách, kde nechybělo násilí. K tomu, že jednání, které není jako podle příručky etikety, je tolerováno, přispívají i některé mýty, které přežívají, a nejen mezi mladými. A jaké jsou podle zjištění ROSY nejčastější?

Kdy začíná násilí vadit

Například názor, že muži, kteří se dopouštějí v partnerském vztahu násilí, za to vlastně nemohou, protože je oběť vyprovokovala, či že s oddaností a láskou se agresivní partner může změnit. K častým mýtům patří i to, že bití a násilí jsou jen ztrátou kontroly nad svým chováním, žárlivost že je znakem opravdové lásky.

To, co je tolerováno v období dospívání, bráno jako projev mužnosti či projev rovnoprávnosti žen, když holka dá facku klukovi, ale ženám začíná později vadit.

Zlom nastává, když ženy vstupují do manželství, mají děti. Tehdy facky, nadávky, sledování, příkazy začínají ženy omezovat, trápit a ničit jim život a vztah.

Ročně jsou v důsledku domácího násilí zabity zbytečně až dvě desítky žen. A nepomáhá, že oběť svému partnerovi stále ustupuje, plní mu každé přání, podvoluje se a vlastně žije jeho život.

Násilí v partnerském vztahu je totiž zcela vědomá svobodná volba násilné osoby, snaha podřídit si partnera, je to věc osobního rozhodnutí, shodují se experti. „Je proto důležité včas rozpoznat, co je mladická póza, co jsou projevy násilí, stanovit si vlastní hranice toho, co jsme ochotni tolerovat,“ uvedla Hronová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám