Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Když je kvůli sexu rozbolí hlava

Právo, Jaroslav Zvěřina

Znáte ten vtip, jak ženu, která se procházela africkou džunglí, popadl obrovitý gorilí samec a unášel ji korunami do svého doupěte? Než s ní zmizel, zakřičela ta zoufalá dáma na svého manžela: „Proboha, Karle, co mám dělat?“ Muž na ni zavolal: „Dělej, Marie, to samé co doma. Řekni mu, že tě bolí hlava.“

Foto: Profimedia.cz

Bolesti hlavy také dokážou vyprovokovat intenzívní emoce doprovázející pohlavní styk.

Článek

Přijít na to, co je příčinou bolestí hlavy u konkrétního pacienta, nemusí být pro lékaře vůbec legrace. Dokáže ji totiž vyvolat dlouhý seznam nejrůznějších důvodů nebo chorob. V souvislosti se sexem však mívá zmíněná věta význam většinou dost jasný. Často ji říká žena, která odmítá mít s manželem pohlavní styk. Někdy tvrdí: „Dnes ne, bolí mě hlava.“ Jindy naopak: „Dnes ne, mě by potom rozbolela hlava.“ Háček je v tom, že může jít o informaci účelovou stejně jako pravdivou.

Problémy se týkají obou pohlaví

Důvodem zmíněných potíží bývají totiž někdy stresy a negativní emoční stavy, při kterých lidé neprahnou po sexuálních radovánkách. To se týká žen stejně jako mužů, protože zmíněné problémy se týkají obou pohlaví naprosto rovnoprávně.

Někdy je však dokážou vyprovokovat také intenzívní emoce doprovázející pohlavní styk. Většinou se jedná o bolesti, které se vyskytují více méně pravidelně při vystupňovaném sexuálním vzrušení, před orgasmem, případně po něm. Nesouvisí s konkrétním sexuálním partnerem či partnerkou ani se specifickou sexuální aktivitou nebo s polohou při pohlavním styku. Obvykle nebývají nijak klinicky závažné.

Bolesti hlavy, které vznikají v souvislosti s orgasmem, se častěji vyskytují u mužů než u žen.

Pokud trvají delší dobu a stupňují se, je na místě zajít k neurologovi. V přímé souvislosti s pohlavním stykem se mohou vyskytnout také potíže typu klasické migrény.

Bolesti hlavy, které vznikají v souvislosti s orgasmem, se častěji vyskytují u mužů než u žen. Intenzita těchto potíží vyvolaných sexuální aktivitou je však většinou nízká. Jen výjimečně dosáhnou tak veliké síly, že se postižený člověk začne bát sexu, případně se u něj objeví sklon vyhýbat se mu. Není vždy jasné, co je přesně způsobuje. Naštěstí dobře reagují na běžné léky, alespoň ve většině případů.

U žen souvisí někdy bolesti hlavy s určitou fází menstruačního cyklu. Zejména s obdobím menstruační tenze, která se u nich objevuje několik dní před začátkem měsíčků. Velmi často je úspěšně odstraňují antikoncepční tablety. Ty však zase mohou výrazně zhoršovat sílu a častost záchvatů migrény.

Sex naopak někdy může bolesti hlavy zahnat

Muže i ženy občas trápí potíže, které souvisejí s konkrétními partnerskými neshodami a konflikty. Bolest hlavy je potom nejednou výrazem negativních emocí a negativního postoje k partnerovi nebo k partnerce.

Existují také ženy, u kterých zmíněné bolesti vyvolává stažení svalů v okolí šíje způsobené psychickým napětím. Orgasmus u nich často uvolní napětí i svaly a bolesti hlavy zmizí. Jejich náruživí manželé pak mohou propagovat uvedenou „metodu“ jako čistě přírodní a přirozenou, kterou je navíc nejlepší využívat preventivně.

Reklama

Související články

Radim Uzel: Co je v sexu ještě normální

„Prosím vás, je ten člověk vůbec normální?“ ptáme se, když posuzujeme různé činy bližních. „Chovejte se normálně!“ napomíná učitel nezvedené žáky na školním...

Radim Uzel: Proč brzdit populační explozi

Kdyby zdravá žena žila pravidelným sexuálním životem se zdravým mužem a jejich pohlavní styky byly nechráněné, porodila by 12 až 13 dětí. Každý měsíc jí...

Jaroslav Zvěřina: Sperma jako antidepresivum

Byl to neobvyklý skandál. Souvisel s Americkou lékařskou společností a letošním svátkem svatého Valentýna. Šéf této úctyhodné organizace, jistý Dr. Lazar...

Výběr článků

Načítám