Hlavní obsah

Letní tábory mohou být lepší než čas strávený u babiček, tvrdí psycholožka

Novinky, Dana Sokolová

Letní prázdniny jsou již za dveřmi, přesto někteří rodiče stále váhají, kam své děti během tohoto období umístí. Jednou z možností jsou i letní tábory, které však v řadě rodičů vzbuzují strach a pochybnosti, a tak své ratolesti raději svěřují do péče prarodičů. Zeptali jsme se proto dětské psycholožky Kateřiny Beerové, jaké jsou její zkušenosti s tábory a jak se na takový tábor připravit, aby jej děti zvládly bez větších šrámů na duši.

Foto: Profimedia.cz

Děti se učí na táboře bez dozoru rodičů větší samostatnosti, ohleduplnosti i týmové spolupráci.

Článek

"Dětské tábory jsou zpravidla velmi přínosné, děti se učí bez dozoru rodičů větší samostatnosti, ohleduplnosti i týmové spolupráci. K tomu je třeba přičíst pobyt v přírodě a dostatek pohybu," říká psycholožka.

Určité míře samostatnosti se děti mohou naučit i u své babičky, ovšem velmi záleží na jejím postoji. Pokud je babička úzkostná a dítě se bez jejího doprovodu nehne z místa, je to špatně. Tak jako je špatně, když většinu prázdnin dítě prožije zavřené doma u počítače či televize.

Vše je tedy dobré posuzovat individuálně. Pokud se dítě k babičce těší, zvlášť má-li tam i své kamarády, není důvod je k babičkám neposílat. Problém většinou nastává, když pobyt u prarodičů dítě vnímá jako trest či naopak jako možnost naprosté svobody, kdy si může dělat naprosto, co chce.

Jaké tábory upřednostnit

Trendem současnosti jsou pobyty s nejrůznějším zaměřením jako jsou např. jazykové, umělecké (taneční, výtvarné, dramatické) nebo sportovní (cyklistické, turistické, vodácké aj.).

Novinkou posledních let jsou pak tábory inspirované filmy, fantasy literaturou nebo počítačovými hrami. To je mimochodem skvělá příležitost jak motivovat k odjezdu děti, které se jen s těžkým srdcem odloučí od počítače.

"Pokud jede dítě na tábor, který je zaměřené na aktivitu, jež dítě nezajímá, či ještě hůře nemá ji rádo, pobyt dítěte na takovém táboře může být pro něj velmi nepříjemný a někdy až traumatizující.

Samozřejmě i toto je velmi individuální a i dítě, které o danou aktivitu nejeví zájem, může z tábora přijet jako její největší fanoušek. Pokud se rodiče rozhodnou pro specializovaný tábor, doporučuji nejprve danou aktivitu vyzkoušet o víkendu s celou rodinou, snažit se dítě povzbudit a chválit jej, i když mu daná činnost hned nepůjde. Pokud bude jeho nezájem trvat, zkuste najít jinou činnost," radí Beerová.

Jak minimalizovat stesk

Stesk po rodičích je v určitém věku přirozený. Příliš nespoléhejte na mobilní telefony, ty většina táborů doslova zakazuje, proto počítejte s psaním dopisů.

"Pokud rodiče vědí, že se jejich dětem bude velmi stýskat, doporučuji psát dopisy obden, někdy stačí i jen pohled či dopis s obrázkem, který potěší. Pokud je stesk opravdu velký, je důležité dětem vysvětlit, že odloučení od rodičů má omezené trvání a jednou skončí i s koncem tábora.

Při smutcích dětí hrají také velkou úlohu samotní vedoucí, kteří, pokud vymyslí dostatečně zajímavé a plnohodnotné aktivity, tím velmi rychle zaměří pozornost dětí na něco jiného a ty pak už tolik na rodiče nemyslí," upozorňuje psycholožka.

Jak zabránit šikaně

Bohužel na táborech se občas vyskytuje šikana, tak jako ve všech ostatních školních zařízeních.

Předcházet šikaně se musí dlouhodobě, rodiče by měli své děti podporovat v jakékoli aktivitě, která jim jde, vychovávat z nich zdravé, sebevědomé osobnosti, které jsou však také tolerantní k nedostatkům ostatních.

"Dítě by se mělo naučit účinně bránit, znát svou hodnotu a mít důvěru ve své rodiče, aby se jim nebálo vše svěřit. Dále by děcko mělo vědět, že pokud se někomu nebude líbit nebo o něm bude někdo říkat něco ošklivého, problém není v něm samém, ale v tom, který jej napadá. Je potřeba o šikaně s dítětem mluvit a nebát se jej podpořit v tom, aby na táboře vyhledalo, pokud je šikanováno, pomoc dospělého," radí psycholožka.

To samé platí i u prevence sexuálního zneužití. Děti by měly vědět, které dotyky jsou ty správné a které nesprávné, které již zasahují do jejich osobního tělesného prostoru. Měly by se umět ohradit a rychle zastavit tento nepříjemný dotyk. Agresor pak zpravidla v dalším obtěžování nepokračuje.

Poté by se dítě nemělo bát vše svěřit blízkému dospělému, kterému věří. Pokud děti znají svá práva a vědí, že i něco takového se může stát, jsou připravené zareagovat tak, aby to pro ně mělo co nejmenší následky.

Tyto rady neplatí jen pro letní tábory, ale pro každodenní bezpečnost dítěte.

Kde hledat tábor na poslední chvíli

Pokud nemáte žádný tip či doporučení a váháte, kde vybrat správný tábor, navštivte webové stránky www.cesketabory.cz. Tady lze najít databázi organizací, které tábory realizují. Vybírat tu můžete tábory podle krajů, tematického zaměření nebo třeba vybavení táborové základny. Na stránkách je i právní poradna, rady pro rodiče apod.

„Těm, kteří příliš nedůvěřují internetovým zdrojům, bych rád sdělil, že partnerem těchto stránek je Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT), dále pak Národní institut dětí a mládeže (NIDM), Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) a Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže v České republice (SP DDM)“, říká Miroslav Bocan z Národního institutu dětí a mládeže.

Dalším zdrojem pak mohou být stránky zmíněného Národního institutu dětí a mládeže www.nidm.cz, kde lze na hlavní stránce najít odkaz na databázi středisek volného času, což jsou především domy dětí a mládeže, které přes léto také pořádají tábory, ale i celou řadu dalších aktivit pro děti. Bohatým zdrojem inspirace je také web www.kamchodit.cz, kde najdete databázi volnočasových aktivit v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám