Hlavní obsah

Klasické letní tábory děti už moc nelákají, chtějí zpestření

Novinky, ČTK, Andrea Zunová

Pokud chceme své dítě poslat na letní prázdninový tábor, je nejvyšší čas rozhodnout se. V nabídce jsou tábory klasické, počítačové, nebo například s výukou cizích jazyků. Protože je však riskantní poslat dítě do neznámého prostředí, je nutné si dopředu velmi pečlivě zjistit, jací lidé tábor organizují, vedou a na jakém místě se nachází. Klasické tábory však děti už moc nelákají, chtějí zpestření.

Foto: Profimedia.cz

Klasické tábornické práce už děti moc netáhnou

Článek

Důležité je také zaměřit se na to, co pro své dítě od tábora očekáváme a jaké má náš potomek zájmy, které by chtěl případně rozvíjet. Roli hraje také délka a cena tábora. V nabídkách se objevují týdenní až třítýdenní pobyty. Není ale výjimkou, že např. za dvoutýdenní tábor s koňmi nebo s cyklovýlety zaplatí rodiče až 5000 korun. Dají se však  najít i tábory levnější.

Podle vyjádření Martina Paclíka, který má na starosti server www.cesketabory.cz, jsou ale při výběru rekreace pro děti nejdůležitější osobní vztahy, třeba že se dítě zná s vedoucím i ostatními účastníky. Rodiče se o letních táborových aktivitách, které organizují například Pionýr nebo Skaut, mohou také dozvědět 21. a 22. května na pražské Bambiriádě na Střeleckém ostrově.

"Ve výběru tábora pro naše dva syny hrál velkou roli fakt, že na tábor jezdil manžel už jako malý kluk a současní vedoucí byli jeho souputníky. Jedná se o klasický  tábor, kde děti tři týdny hrají celotáborovou hru, plní úkoly a spí v chatkách, nebo ve stanech. Z tábora se kluci vždycky vrací spokojení a těší se, že se příští rok zase uvidí se svými kamarády a něco nového prožijí a naučí se," řekla Novinkám maminka dvou synů, kteří se v létě  již pátý rok stanou táborníky.

Nejdůležitější je, aby dítě bylo spokojeno

Velmi záleží na tom, jak je tábor zorganizován a jací nadšenci ho vedou. Děti už stěží uspokojí, když budou muset celý den běhat po lese, nebo se cákat v rybníce. "Těm dětem už to dneska nestačí," řekl Paclík s tím, že nejrůznější občanská sdružení nebo soukromé cestovní kanceláře se proto snaží nalákat děti na tábory s raftingem, paintballem nebo lanovými aktivitami.

Největší váhu při rozhodování má prý ale vždy to, jestli už dítě na táboře bylo, zda tam jedou i jeho kamarádi, nebo tábor představuje vyvrcholení celoročních aktivit, jako je tomu třeba v Pionýru, či Skautu. O tábory s dobrou pověstí je zájem vždycky i bez ohledu na cenu. Jako příklad uvedl Paclík tábory Všeobecné zdravotní pojišťovny, takzvaný Mořský koník. Ačkoliv zde rodiče za třítýdenní pobyt svého potomka v Chorvatsku zaplatí asi 12 000 korun, každoročně je zájem obrovský.

Velmi oblíbené jsou v posledních letech i tábory s výukou jazyků, kde děti učí jazyk hravou formou rodilý mluvčí. "Ani děti, které se s cizím jazykem setkávají poprvé, nemají problém začlenit se. Nebojí se neverbálně komunikovat, rodilému mluvčí nadšeně vyprávějí, ukazují obrázky, dovedou ho k věci, kterou měly na mysli," potvrdila manažerka letních jazykových táborů Jana Kolafová. Zájem je také o tábory pro děti se zdravotním omezením. To se týká třeba dětí, kteří mají bezlepkovou dietu nebo těch, které trpí nočním pomočováním.

Novinkou jsou také takzvané tábory na zkoušku. Jeden takový se koná třeba v Olešné na Vysočině, třídenní pobyt je určen dětem od sedmi do deseti let. "Cílem a smyslem tohoto tábora bude snaha o osamostatnění dětí od rodičů formou pedagogicko-psychologických metod," popsali jej organizátoři. Oblíbené jsou také příměstské tábory, kam dítě denně dochází z domova. Za poplatek v řádu stokorun mu pak organizátoři, nejčastěji z domů dětí a mládeže, zajistí celodenní zábavný program a jídlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám