Hlavní obsah

V Tunisku zasáhli tvrdě proti demonstrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Policisté v pondělí v tuniském Sídí Bú Zidu rozháněli slzným plynem a střelbou do vzduchu protesty proti islamistické vládě. Demonstranti se pokoušeli zabránit guvernérovi ve vstupu do úřadu. Sídí Bú Zid je považován za kolébku arabské revoluce, která v roce 2011 svrhla někdejšího prezidenta Zína Abidína bin Alího a dala podnět k revolucím v dalších arabských zemích.

Foto: Anis Mili, Reuters

Jedna z protivládních demonstrací v Tunisku .

Článek

Tunisko nyní řídí umírněně islamistická Strana obnovy, které se však nepodařilo zlepšit ekonomickou situaci ani dokončit změnu ústavy. Opozice žádá, aby vláda odstoupila, a pohrozila, že bude pořádat akce občanské neposlušnosti.

Nynější krize trvá od červencové smrti opozičního poslance Muhammada Brahmího. [celá zpráva] Byla to letos už druhá politická vražda v zemi – v únoru zabili ozbrojenci známého kritika islamistů Šukrího Bilajda. [celá zpráva]

Strana obnovy je sice ochotna dohodnout se na personálních změnách v kabinetu, avšak premiér Alí Larajíz odmítá odstoupit. Na prosinec vypsal příští volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám