Hlavní obsah

Čtyřstranná schůzka v Pákistánu hledá plán pro mír v Afghánistánu

Islámabád

Zástupci Afghánistánu, Pákistánu, Číny a USA se v pondělí sešli v Pákistánu, aby se domluvili na plánu mírových rozhovorů mezi afghánskou vládou a povstalci z hnutí Tálibán. Tálibové se ale přípravných jednání neúčastní. Informoval o tom server BBC.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Jednání Kábulu s Tálibánem zkolabovala naposledy loni, když Tálibán přiznal, že jeho vůdce mulla Umar je dva roky mrtvý. Jeho nástupcem byl zvolen mulla Mansúr, ale část vedení to odmítla uznat a vytvořila odštěpeneckou frakci pod vedením mully Rasúla. Mnoho pozorovatelů se ale domnívá, že rozštěpení Tálibánu není politickou překážkou, protože odštěpenci jsou slabí, bez pevné základy a dostatku prostředků.

Klíčové pro eventuální usmíření tálibů s vládou bude podle BBC postoj Pákistánu, na jehož území podle předpokladů žije velká část vedení povstalců. Pákistán se podle britské stanice bude mimo jiné snažit utlumit vstřícnost afghánské vlády vůči svému protivníkovi - Indii.

Boj s Tálibánem trvá od svržení jeho režimu Američany na podzim 2001. Tálibové v nedávné době podnikli několik významných útoků, například v prosinci obklíčili strategicky důležité město Sangin v provincii Hílmand.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám