Hlavní obsah

Čína pohrozila USA kvůli umělým ostrovům

Peking

Kvůli přeletu amerického špionážního letounu P-8 Poseidon nad umělými ostrovy, které Čína buduje v Jihočínském moři, podal Peking oficiální stížnost Spojeným státům. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínské ministerstvo zahraničí. Čínský deník The Global Times v této souvislosti varoval, že válka s USA o Jihočínské moře bude nevyhnutelná, pokud Washington nezmění svůj postoj a bude blokovat stavby umělých ostrovů.

Foto: Reuters

Archivní fotografie čínských aktivit na útesu Subi ve Spratlyho ostrovech

Článek

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing vyzvala v pondělí Washington, aby napravil své chyby a vyhýbal se ”nezodpovědným vyjádřením a činům” v otázce územních sporů v oblasti Jihočínského moře.

Americký průzkumný a hlídkový letoun minulý týden přeletěl nad územími, kde Čína buduje umělé ostrovy. Číňané opakovaně posádku vyzývali, aby oblast opustila. USA trvají na tom, že přelet byl zcela v pořádku, podle Číny ale ohrozil bezpečnost jejích ostrůvků a útesů.[celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe/Handout, Reuters

Ostrov Fiery Cross Reef na snímku z 18. března letošního roku

Čínský státní deník The Global Times v souvislosti s incidentem v komentáři napsal:“ Jestliže Spojené státy zdůrazňují, že Čína musí ukončit se své aktivity, je válka mezi USA a Čínou v Jihočínském moři nevyhnutelná„. ”Intenzita tohoto konfliktu bude vyšší, než co lidé obvykle nazývají 'třenicí',” konstatoval list s tím, že Čína je odhodlána dokončit stavební práce v Jihočínském moři.

Foto: CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe/Handout, Reuters

Na snímku z loňského srpna je ostrov výrazně menší

Deník ale také uvedl, že Čína o ozbrojený střet nestojí: „Nechceme vojenský konflikt se Spojenými státy, ale pokud k němu dojde, přijmeme ho.“ Podle komentáře jsou „rizika stále ještě pod kontrolou“, když Washington přijme čínské mírové řešení.

Čína už uvedla, že má plné právo vyhlásit v Jihočínském moři zónu povinné identifikace přelétávajících letadel, jak to už dříve učinila ve Východočínském moři. [celá zpráva] Zatím to však neudělala.

Agresivní postoj Číny v územních sporech

Peking projevuje stále důraznější postoj, pokud jde o sporné oblasti Jihočínského moře, což vyvolává značné znepokojení v sousedních zemích. Čína si dělá nárok na téměř celé moře, kudy vedou významné námořní trasy, přepravuje se tudy zboží za pět miliard dolarů ročně. Pod dnem moře se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu.

Čína požaduje území, které si nárokují Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam. Dělá si nároky i na oblasti ve Východočínském moři a kvůli ostrůvkům Senkaku je ve sporu s Japonskem.[celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spratlyho ostrovy

Umělé ostrovy mají podtrhnout její nároky a umožnit rozšířit výsostné vody i vzdušný prostor, což Spojené státy odmítají.

Podle satelitních snímků Čína v poslední době významně pokročila při budování sedmi umělých ostrovů v oblasti Spratlyho ostrovů. Podle pozorování vojenských letadel a družic jsou na umělých ostrovech vidět dráhy letiště a mnoho zařízení pro vojenské užití včetně radarů. Ty úspěšně sledují pohyb amerických letadel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám