Hlavní obsah

Ebola už v západní Africe zabila přes tři tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obětí eboly vystoupal v zemích západní Afriky na nejméně 3091 mrtvých, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejhůře je zasažená Libérie, kde tato krvácivá horečka zabila 1830 lidí. Mezinárodní měnový fond (MMF) už schválil pomoc v objemu 130 miliónů dolarů (zhruba tři miliardy Kč) pro Libérii, Sierru Leone a Guineu.

Foto: Tanya Bindra, ČTK/AP

Zdravotníci odnášejí pacienta s podezřením na nákazu ebolou ve městě Kenema v Sieře Leone.

Článek

Počet nakažených ebolou v západní Africe již podle WHO překročil 6500 osob.

Některé studie varují, že do listopadu by se počet infikovaných mohl vyšplhat na více než 20 000 osob. Jiné odhady jsou ale mnohem pesimističtější. [celá zpráva]

Epidemie zasáhla hlavně Libérii, Sierru Leone a Guineu, virus se ale rozšířil i do Senegalu a Nigérie.

Vážné hospodářské důsledky

130 miliónů dolarů, které na boj s ebolou schválil MMF, mají západoafrickým zemím pomoci řešit ekonomické dopady epidemie, píše agentura Reuters.

"Epidemie eboly v Guinei, Libérii a Sieře Leone již stála příliš mnoho životů," uvedla šéfka MMF Christine Lagardeová. "Tato humanitární krize by mohla mít rovněž rozsáhlé hospodářské důsledky," dodala.

Podle předběžných odhadů MMF by epidemie eboly mohla v letošním roce snížit hospodářský růst v Guinei o zhruba 1,5 procentního bodu a v Libérii a Sieře Leone nejméně o tři procentní body.

MMF upozornil, že tyto země budou kvůli epidemii eboly potřebovat "dodatečnou a rozsáhlou" podporu rovněž z dalších zdrojů. Epidemie podle něj vede k poklesu daňových příjmů a zvyšuje tlak na rozpočtové výdaje.

Ebola

Ebola je smrtelné virové onemocnění patřící do skupiny krvácivých horeček, kam patří i marburgská horečka. Mortalita činí v závislosti na kmeni padesát až devadesát procent. Nejnebezpečnější je Ebola Zaire.

Filovirus eboly byl poprvé zjištěn v roce 1976. Nemoc dostala jméno podle řeky Ebola v Demokratické republice Kongo (tehdejší Zaire).

Nemoc se projevuje vysokými horečkami, bolestmi svalů i kloubů a bolestmi břicha. Časté je zvracení a prudké průjmy i krvácení do trávicího traktu a nakonec ze všech tělesných otvorů. Těžce jsou poškozeny vnitřní orgány, zejména játra.

Lék proti nemoci neexistuje, virus nereaguje na léčbu interferonem ani na virostatika. Důležité je zabránit ztrátě tekutin a snižovat krvácivost pomoci koagulantů.

Epidemie byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo, v Gabonu, v Súdánu a v Ugandě i v Pobřeží slonoviny a naposled v Guineji.

Virus se přenáší mezi nemocnými při těsném kontaktu, zejména pomocí slin nebo krví.

Předpokládá se, že se lidé nakazí, když pojídají divoká zvířata, která jsou přenašeči viru. Spekuluje se, že rezervoárem mohou být netopýři. Virus se přináší na primáty, nejčastější je u šimpanzů požírajících maso, i na psy, u nichž se nemoc nevyvine, a na prasata, u nichž nemoc propuká. Kromě přenosu blízkým kontaktem se u zvířat nevylučuje ani přenos vzduchem.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Zatím proti němu neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na nákazu je vysoká.

Reklama

Související články

Zemřel druhý Španěl nakažený ebolou

Španělský kněz, který se nakazil virem eboly, ve čtvrtek v Madridu zemřel. Stal se tak druhou španělskou obětí smrtelné nákazy. První oběť Miguel Pajares,...

Výběr článků

Načítám