Hlavní obsah

Počet obětí nejhorší epidemie eboly roste, příbuzní mrtvé vyhazují na ulice

• Aktualizováno

Počet obětí smrtelného viru ebola stoupl podle středeční bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) na 932. Data už obsahují i úmrtí z 2. až 4. srpna. Předchozí statistika uváděla 887 úmrtí. Nakažených je přes 1700. Letošní epidemie nemoci je nejhorší v historii.

Foto: Reuters

Dobrovolníci pohřbívají oběť eboly v Sieře Leone v Kailahunu

Článek

K původním třem nejpostiženějším západoafrickým zemím - Libérii, Sieře Leone a Guineji - nově přibyla Nigérie. Na ebolu tam zemřeli dva lidé a sedm osob je nakaženo.

Podle agentury DPA se všichni pravděpodobně nakazili od Patricka Sawyera, který zákeřné nemoci podlehl koncem července krátce po příletu do největšího nigerijského města Lagosu. Tamní ministr zdravotnictví oznámil, že na ebolu zemřela zdravotní sestra, která o Sawyera pečovala.

Nejtragičtější je situace v nejpostiženější Libérii, kde se občané vzepřeli vládním nařízením a mrtvá těla příbuzných, kteří zřejmě podlehli ebole, nechávají ležet na ulicích. Chtějí se vyhnout karanténě a dekontaminaci domů obětí.

Foto: Reuters

Dobrovolníci jsou připraveni pohřbívat oběti eboly v Pendebu v Sieře Leone

„Proto odstraňují těla ze svých domů a vynášejí je na ulici. Tím se ovšem sami vystavují riziku nákazy,“ řekl agentuře Reuters liberijský ministr informací Lewis Brown. „Žádáme lidi, aby těla nechávali doma, že si je vyzvedneme,“ dodal.

Těla se spalují od neděle, kdy je místní komunity odmítly pohřbívat.

Převoz nakažených

Španělsko vyslalo po vzoru USA letadlo k převozu svého občana nakaženého ebolou, pětasedmdesátiletého duchovního Miguela Pajarese. Na rozdíl od americké veřejnosti, která proti převozu nakažených spoluobčanů do USA protestovala, podepsaly internetovou petici za urychlený převoz Pajarese do země desítky tisíc Španělů.

Oba američtí zdravotníci, kteří se nakazili ebolou v Libérii, jsou již na speciální jednotce intenzivní péče v Atlantě. Podle příbuzných lékaře Kenta Brantlyho a zdravotnice a misionářky Nancy Writebolové jsou oba sice slabí, ale jejich zdravotní stav se pomalu zlepšuje. Podle stanice CNN dostali oba již v Africe experimentální sérum známé jako ZMapp, které však bylo zatím testováno pouze na opicích.

Foto: John Spink, Reuters

Zdravotnický personál přepravuje ebolou nakaženou Nancy Writebolovou de univerzitní nemocnice Emory v Atlantě

Úmrtí v Saúdské Arábii

Saúdskoarabské ministerstvo zdravotnictví ve středu podle BBC oznámilo, že v nemocnici v Džiddě zemřel čtyřicetiletý muž s příznaky podobnými ebole. Zemřel na zástavu srdce.

Muž se vrátil z obchodní cesty do Sierry Leone. Vzorky jeho krve Saúdská Arábie hned po přijetí do nemocnice poslala do zahraniční laboratoře k přezkoumání, zda šlo o ebolu. Výsledky zatím nejsou známy. Preventivně byl na izolaci.

Království už od dubna nevydává víza občanům Sierry Leone, Libérie a Guiney z obav ze zavlečení nákazy.

Česká opatření

Vládu České republiky o opatřeních proti šíření eboly ve středu informoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Sdělil novinářům, že pokračuje kampaň, která má občany i lékaře informovat, jak postupovat v případě podezření na nákazu.

„Stále platí informace, že riziko nákazy pro občany ČR je nízké, nicméně vzhledem k závažnosti této infekce, v součinnosti i s evropskými orgány, situaci nadále monitorujeme,” oznámil ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám