Hlavní obsah

Opatření proti ebole nedostačují, varovala šéfka WHO

– Conakry
Právo, Novinky, ČTK, BBC, aa, rei

Opatření proti krvácivé horečce ebola v západní Africe nedostačují, epidemie se šíří rychleji. V pátek to podle serveru BBC uvedla ředitelka Světové zdravotnické organizace Margaret Chanová (WHO). Na setkání s představiteli postižených zemí v guinejském hlavním městě Conakry varovala, že následky mohou být katastrofální.

Foto: ČTK/AP

Pracovník v liberijském hlavním městě Monrovia provádí dezinfekci.

Článek

„Případy nákazy se vyskytují v těžce dosažitelných zemědělských oblastech, ale i v hustě obydlených hlavních městech,“ upozornila Chanová.

Dodala, že šíření nákazy, jež si v regionu vyžádala už 729 lidských životů, se dá zastavit, pokud budou protiopatření dobře naplánována. Chanová s regionálními představiteli jednala o spuštění nového krizového plánu za 100 miliónů dolarů.

Země zostřují karanténu

Nejhorší epidemie eboly v dějinách přiměla západoafrické země k bezprecedentním opatřením. Sierra Leone vyhlásila stav ohrožení veřejného zdraví a rozhodla se použít na dodržování karantén i bezpečnostní síly. Prezident Ernest Bai Koroma oznámil, že uzavřeny budou hlavně oblasti na východě.

Pasažéři na letištích země si budou muset omývat ruce v dezinfekci a podstoupit zkoušku na zvýšenou teplotu.

Také Libérie, která tato preventivní opatření zavedla už minulý týden, včera rozhodla o uvalení karantény na celé obce. V rámci nového akčního plánu také uzavře všechny školy a školská zařízení a část vládních úředníků dostane povinné měsíční volno.

Letecká doprava bez omezení

Screening pasažérů ze západní Afriky už zavedly Mauritánie, Keňa a Etiopie, některé letecké společnosti zrušily lety do Sierry Leone a Libérie.

Lékaři bez hranic varovali, že se nákaza vymkla kontrole, a také evropské úřady se začínají zaobírat krizovými scénáři. [celá zpráva]

Mezinárodní sdružení letecké dopravy (IATA) ale ve čtvrtek po konzultaci s WHO oznámilo, že výzvu k omezení letecké dopravy či k uzavírání hranic nevydá.

„Není důvod si myslet, že epidemie se ve větší míře může rozšířit mimo Afriku,“ tlumil obavy Evropy Belgičan Peter Piot, spoluobjevitel viru ebola. „Jedná se totiž o infekci, která potřebuje velmi blízký kontakt,“ vysvětlil.

Ebola

Ebola je smrtelné virové onemocnění patřící do skupiny krvácivých horeček, kam patří i marburgská horečka. Mortalita činí v závislosti na kmeni padesát až devadesát procent. Nejnebezpečnější je Ebola Zaire.

Filovirus eboly byl poprvé zjištěn v roce 1976. Nemoc dostala jméno podle řeky Ebola v Demokratické republice Kongo (tehdejší Zaire).

Nemoc se projevuje vysokými horečkami, bolestmi svalů i kloubů a bolestmi břicha. Časté je zvracení a prudké průjmy i krvácení do trávicího traktu a nakonec ze všech tělesných otvorů. Těžce jsou poškozeny vnitřní orgány, zejména játra.

Lék proti nemoci neexistuje, virus nereaguje na léčbu interferonem ani na virostatika. Důležité je zabránit ztrátě tekutin a snižovat krvácivost pomoci koagulantů.

Epidemie byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo, v Gabonu, v Súdánu a v Ugandě i v Pobřeží slonoviny a naposled v Guineji.

Virus se přenáší mezi nemocnými při těsném kontaktu, zejména pomocí slin nebo krví.

Předpokládá se, že se lidé nakazí, když pojídají divoká zvířata, která jsou přenašeči viru. Spekuluje se, že rezervoárem mohou být netopýři. Virus se přináší na primáty, nejčastější je u šimpanzů požírajících maso, i na psy, u nichž se nemoc nevyvine, a na prasata, u nichž nemoc propuká. Kromě přenosu blízkým kontaktem se u zvířat nevylučuje ani přenos vzduchem.

České ministerstvo zahraničních věcí varovalo české občany před cestami do Sierry Leone.

Reklama

Související články

Americký lékař se nakazil v Libérii ebolou

Smrtícím virem ebola se v Libérii nakazil americký lékař z humanitární organizace Samaritan´s Purse. Jak oznámila agentura AP, Kent Brantly je nyní ošetřován...

Výběr článků

Načítám