Hlavní obsah

Na Mandelově pohřbu se sejde nejvíce státníků za deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

Vedoucí představitelé z více než 70 zemí světa se v úterý zúčastní uctění památky bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely, který zemřel minulý týden. Mezi hosty budou americký prezident Barack Obama, francouzský prezident François Hollande a britský premiér David Cameron. Českou republiku bude zastupovat ministr zahraničí Jan Kohout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé se shromažďují k uctění památky Nelsona MandelyVideo: Reuters

 
Článek

Na pietním shromáždění na fotbalovém stadiónu na johannesburském předměstí Soweto, kde se Mandela naposledy objevil na veřejnosti při finále fotbalového mistrovství světa v roce 2010, se očekává na 80 000 lidí.

Tisíce lidí tam přicházejí už od rána, aby se aktu mohly zúčastnit. Kapacita nestačí zájmu, a proto budou otevřeny další tři stadióny, kde se pieta bude přenášet na obrazovky.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Stadión v Sowetu se plní účastníky pietního aktu za Mandelu.

Díky přítomnosti desítek světových státníků půjde o jedno z největších shromáždění vedoucích světových představitelů v posledních letech.

Dorazí i německý prezident Joachim Gauck i kancléřka Angela Merkelová, kubánský prezident Raúl Castro, íránský prezident Hassan Rúhání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, vedoucí představitelé EU Herman Van Rompuy a José Barroso, stejně jako generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Přiletí i bývalí prezidenti USA Bill Clinton, Jimmi Carter nebo George W. Bush.

Mezi řečníky bude jihoafrický prezident Jacob Zuma, americký prezident Barack Obama a také prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová nebo prezident Kuby Raúl Castro, protože jeho bratr Fidel vystupoval proti apartheidu a podporoval Mandelu.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Jihoafričané přicházejí na johannesburský stadión se rozloučit s Mandelou.

Dorazí i zpěváci Peter Gabriel a Bono z U2, moderátorka Oprah Winfreyová či členky Spice Girls nebo zpěvačka Annie Lennoxová.

Kvůli vysokým nákladům zřejmě nepřijede izraelský premiér Benjamin Netanjahu. [celá zpráva]

I u české účasti byly spory, premiér Jiří Rusnok dal najevo, že se mu do JAR nehodí jet. [celá zpráva]

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Jihoafričané plnící stadión, kde se koná pietní akt za Mandelu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám