Hlavní obsah

Do Austrálie dorazil první kontingent amerických vojáků

– Canberra

Do australského Darwinu dorazilo ve středu 200 příslušníků americké námořní pěchoty, kteří jsou první skupinou kontingentu, jenž se postupně rozroste na 2500 vojáků. Spojené státy tak posilují svou přítomnost v této části světa, která v posledních letech nabývá na významu.

Foto: Ceerwan Aziz , Reuters

Americký kontingent v Austrálii se postupně rozroste na 2500 vojáků.

Článek

Spojené státy v Darwinu vytvoří s Australany vytvoří stálé výcvikové středisko. Obě strany zdůrazňují, že zde nebude americké základna. Přesto rozmisťování amerických jednotek vyvolalo obavy v Číně, kde někteří představitelé hovořili o tom, zda to není součástí širší strategie, jak Čínu obklíčit a bránit jejímu vzestupu.

Rozmístění amerických vojáků oznámili loni v listopadu prezident Barack Obama a australská premiérka Julia Gillardová, kteří krok prezentovali jako posílení dvojstranné spolupráce a nikoli jako pokus o izolaci Číny.

"Svět se přesunuje do naší části světa, do asijsko-tichomořské oblasti a do Indického oceánu a my na to musíme reagovat a musíme to reflektovat," řekl australský ministr obrany Stephen Smith, který americké vojáky uvítal v Darwinu. "Svět se v podstatě musí vyrovnat s vzestupem Číny a s vzestupem Indie," dodal.

Přístav Darwin je asi 820 kilometrů od Indonésie a americká námořní pěchota odtud může rychle reagovat na humanitární a bezpečnostní problémy v jihovýchodní Asii.

Pozor na Čínu

Austrálie je sice pevným spojencem USA, ale také si dává pozor, aby si neznepřátelila Čínu, která je jejím největším obchodním partnerem. Podle analytika Roda Lyona z Australského institutu pro strategickou politiku byly Čína, Indie a Indonésie o rozmístění amerických vojáků se značným předstihem informovány a neměly by být příliš znepokojeny.

V Darwinu by se měly po krátkých obdobích střídat různé americké jednotky a neměly by tu být umístěny natrvalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám