Hlavní obsah

Do Austrálie dorazil první kontingent amerických vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Do australského Darwinu dorazilo ve středu 200 příslušníků americké námořní pěchoty, kteří jsou první skupinou kontingentu, jenž se postupně rozroste na 2500 vojáků. Spojené státy tak posilují svou přítomnost v této části světa, která v posledních letech nabývá na významu.

Foto: Ceerwan Aziz , Reuters

Americký kontingent v Austrálii se postupně rozroste na 2500 vojáků.

Článek

Spojené státy v Darwinu vytvoří s Australany vytvoří stálé výcvikové středisko. Obě strany zdůrazňují, že zde nebude americké základna. Přesto rozmisťování amerických jednotek vyvolalo obavy v Číně, kde někteří představitelé hovořili o tom, zda to není součástí širší strategie, jak Čínu obklíčit a bránit jejímu vzestupu.

Rozmístění amerických vojáků oznámili loni v listopadu prezident Barack Obama a australská premiérka Julia Gillardová, kteří krok prezentovali jako posílení dvojstranné spolupráce a nikoli jako pokus o izolaci Číny.

"Svět se přesunuje do naší části světa, do asijsko-tichomořské oblasti a do Indického oceánu a my na to musíme reagovat a musíme to reflektovat," řekl australský ministr obrany Stephen Smith, který americké vojáky uvítal v Darwinu. "Svět se v podstatě musí vyrovnat s vzestupem Číny a s vzestupem Indie," dodal.

Přístav Darwin je asi 820 kilometrů od Indonésie a americká námořní pěchota odtud může rychle reagovat na humanitární a bezpečnostní problémy v jihovýchodní Asii.

Pozor na Čínu

Austrálie je sice pevným spojencem USA, ale také si dává pozor, aby si neznepřátelila Čínu, která je jejím největším obchodním partnerem. Podle analytika Roda Lyona z Australského institutu pro strategickou politiku byly Čína, Indie a Indonésie o rozmístění amerických vojáků se značným předstihem informovány a neměly by být příliš znepokojeny.

V Darwinu by se měly po krátkých obdobích střídat různé americké jednotky a neměly by tu být umístěny natrvalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám