Hlavní obsah

Tajná zpráva NATO: V boji s Tálibánem jsme v koncích

– Kábul • Aktualizováno
Novinky, rei

Afghánské povstalecké hnutí Tálibán má přímou podporu pákistánských bezpečnostních složek a vliv Tálibánu v Afghánistánu sílí. Uvádí se to v tajné zprávě Severoatlantické aliance, z níž ve středu citovala britská stanice BBC. Její reportér v Kábulu zprávu komentoval jako bolestivé čtení pro mezinárodní síly a afghánskou vládu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Pákistánská ministryně zahraničí Hina Rabbání Charová ale vazby tajných služeb na Tálibán popřela slovy "staré víno v ještě starší láhvi".

"Tato tvrzení byla vyslovena mnohokrát, ale jakékoli nebezpečí pro afghánskou nezávislost a suverenitu je hrozbou pro existenci Pákistánu. Pákistán hraje klíčovou roli v afghánském mírovém procesu," doplnila.

Dokument uvádí, že Tálibán má mezi afghánským obyvatelstvem silnou podporu a Pákistán ví, kde se nacházejí vedoucí tálibové, a kryje je. Představitelé pákistánské tajné služby ISI se s nimi pravidelně scházejí, Islámábád usiluje o obnovení vlády Tálibánu ve svém sousedství.

Informační zpráva se zakládá na 27 000 výsleších více než 4000 dopadených bojovníků Tálibánu, Al-Káidy a dalších skupin. Kromě toho, že Pákistán „v nezmenšené míře“ kryje a podporuje Tálibán, přetrvává i široká spolupráce Tálibánu s afghánskou policií a armádou.

O Tálibán už stojí i ministři

Z dokumentu vyplývá, že upadá role Al-Káidy, ale vliv Tálibánu roste. Zpráva dokonce uvádí, že loni byl zaznamenán bezprecedentní zájem o spojenectví s Tálibánem i mezi členy afghánské vlády. „Afghánští civilisté často upřednostňují vládu Tálibánu před současnou vládou, obvykle v důsledku korupce vlády,“ píše se dále.

Tálibán se snaží urychlit stahování vojsk mise ISAF tím, že v určité oblasti výrazně sníží počet útoků. Po odchodu vojáků NATO následuje přesvědčovací kampaň mezi místními lidmi. V regionech, z nichž se jednotky stáhly, vliv Tálibánu narostl, často bez odporu vládních sil a nezřídka s jejich podporou.

Afghánské bezpečnostní síly mají převzít kontrolu nad zemí v roce 2014, na kdy je plánováno stahování vojáků NATO. Zpráva však uvádí špatnou morálku mezi policisty a vojáky, kteří pušky, pistole i těžší zbraně prodávají na tržištích v Pákistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám