Hlavní obsah

V Pákistánu útočíme letadly, přiznal poprvé Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident Barack Obama poprvé veřejně přiznal, že USA útočí s bezpilotními letouny na pákistánských kmenových územích. Obama v rozhovoru s uživateli internetu v pondělí potvrdil, že je prováděno velké množství náletů.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní stroj Predator se střelou Hellfire

Článek

„Většinou jsou to velmi přesné útoky proti Al-Káidě a jejich spojencům. Dáváme si velký pozor, jak je provádíme. Cílíme na lidi, kteří jsou na seznamu aktivních teroristů, kteří se snaží poškodit Američany, zasáhnout americká zařízení, základny a tak dále,“ odepsal na jeden z dotazů prezident.

Nálety na kmenová území u hranice s Afghánistánem, nad nimiž nemá pákistánská vláda kontrolu, hájil Obama jako nejlepší řešení. „Kdybychom je chtěli dostat jinak, znamenalo by to zřejmě mnohem rušivější vojenskou akci,“ poznamenal.

Ačkoliv nálety v Pákistánu zahájil už prezident George Bush mladší, jejich počet se po nástupu Baracka Obamy do Bílého domu několikanásobně zvýšil. Předloni jich bylo nejméně 101. V loňském roce ovšem jejich množství pokleslo na hlášených 64, poznamenala agentura AFP.

Útoky i v Jemenu

Aniž by to bylo oficiálně přiznáváno, americké bezpilotní stroje útočí i v Jemenu, který CIA po odstavení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha považuje za jednu z nejnebezpečnějších bašt islámských radikálů.

Letadla útočila během posledních čtyř nocí na jihu země. Podle agentur bylo zabito nejméně 11 lidí. Jeden z místních kmenových vůdců řekl agentuře Reuters, že nejméně čtyři mrtví byli místní velitelé Al-Káidy.

Reklama

Související články

Američané tajně útočí v Jemenu

Americká vláda zintenzivnila tajné nálety svých bezpilotních a bojových letounů v Jemenu, napsal ve čtvrtek deník The New York Times. Spojené státy podle listu...

Výběr článků

Načítám