Hlavní obsah

V sestřeleném vrtulníku zahynuli muži z jednotky, která dostala bin Ládina

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Washington

Mezi 38 oběťmi pádu transportního vrtulníku Chinnok, který sestřelil afghánský Tálibán, bylo 17 až 22 členů speciálních jednotek amerického námořnictva SEAL Team Six. Uvedly to americké zdroje. Tato jednotka zlikvidovala na začátku května vůdce sítě al-Káida Usámu bin Ládina. Zatím není ale známo, kdo byl terčem její akce v pátek. V oblasti pádu vrtulníku se stále bojuje.

Článek

Americké ozbrojené síly ale dosud nepotvrdily, že byl vrtulník sestřelen raketovým granátometem, jak tvrdí Tálibán. [celá zpráva]

Náčelník spojených štábů, admirál Mike Mullen uvedl, že je příliš brzo na to říkat, proč se zřítil: „Informace o incidentu stále přicházejí. Myslím si, že je důležité umožnit vyšetřovatelům dokončit jejich práci, než dospějeme k nějakým závěrům.“

Smrt příslušníků speciálních sil 

Oficiálně na palubě vrtulníku nebyli žádní členové speciálních sil. V nekrologu Johna Browna bylo uvedeno, že byl zdravotníkem týmu. Podle amerických médií bylo na palubě 22 příslušníků jednotky, BBC uvádí nejméně 17. Na palubě byli také tři řídící letového provozu, sedm afghánských vojáků, psovod se psem, civilní tlumočník a čtyřčlenná posádka Chinooku.

SEAL Team Six se proslavil po zabití Usámy bin Ládina. [celá zpráva]

Jeho členové byli považováni za komiksové superhrdiny s takřka nadpřirozenými silami, zmiňuje list Independent. [celá zpráva]

Jejich výcvik však není nijak levný, u jednoho člena se odhaduje na milión dolarů. Tálibánu se tedy zdařila odveta za smrt bin Ládina, jak mnohá média útok vidí, i když afghánští vzbouřenci to jako odvetu za smrt Usámy neplánovali.

V oblasti se bojuje

NATO v neděli uvedlo, že byla zahájena operace k vyzvednutí ostatků osob z vrtulníku, který se zřítil v okrese Sajd Abad v provincii Vardak. Mluvčí vardacké vlády Šahidulláh Šahíd uvedl, že v oblasti stále probíhá společná operace amerických a afghánských sil a bojuje se tam.

Nikde také není uvedeno, kdo byl terčem bezpečnostní operace ve Vardaku, jakou pozici zastával velitel Tálibánu, když bylo kvůli němu vysláno do boje elitní komando. V případě, že by šlo například o nejvyššího představitele Tálibánu mullu Umara, tak by o tom zřejmě ani jedna strana nehovořila.

Reklama

Výběr článků

Načítám