Hlavní obsah

Letouny NATO potopily osm Kaddáfího válečných lodí

Brusel/Tripolis
Aktualizováno

Letadla Severoatlantické aliance v noci na pátek potopila osm válečných lodí sil libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. V prohlášení aliance uvedla, že se tak stalo při útocích na tři libyjské přístavy ve městech Tripolis, Syrta a Chums. Libye zatím potopení lodí nepotvrdila, potvrdila jen nálety. Není ani známo, zda si akce vyžádala oběti na lidských životech.

Článek

"NATO a spojenecké letecké síly v noci pokračovaly v cílených leteckých úderech proti silám Kaddáfího režimu a koordinovaně udeřily v libyjských přístavech...NATO zaútočilo na vojenské lodě a potopilo osm plavidel," uvedla aliance v prohlášení.

„Všechny zasažené lodě byly válečné,“ zdůraznil viceadmirál Russell Harding, který je zástupcem velitele NATO pro akci Libyi.

Mluvčí Severoatlantického paktu dodal, že akce byla podniknuta kvůli tomu, že Kaddáfí stále více využíval lodě k útokům na civilisty. Navíc jeho lodě bránily vplout do misurátského přístavu lodím s humanitární pomocí, které evakuují zraněné. Kladly také miny.

Po náletu na tripolský přístav bylo vidět, jak z lodí šlehají plameny a stoupá dým. Kolem půlnoci hořela v přístavu libyjského hlavního města Tripolis nejméně jedna válečná loď. Brzy ráno byla slyšet nová série výbuchů v Tripolisu, nad kterým stále přelétaly stíhačky, dodala AFP. Mluvčí Kaddáfího vlády letecké útoky na metropoli potvrdil.

Generální tajemník NATO Anders Fog Rasmussen už ve čtvrtek uvedl, že síly plukovníka Kaddáfího strádají pod údery a každý den jsou izolovanější: „Výrazně jsme oslabili Kaddáfího válečný stroj a nyní vidíme výsledky – opozice získává půdu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám