Hlavní obsah

Kaddáfí podněcoval mocenské soupeření svých synů

Právo, mcm, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

V rodině libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se pěstovala sourozenecká rivalita. „Otec vedl syny k tomu, aby spolu soupeřili. Drsní bratři někdy dokonce budili dojem, že jediné, na čem jim opravdu záleží, je hřát se v otcově přízni,“ citoval list The Daily Telegraph bývalého příslušníka ochranky, který uprchl do Británie a kterého označuje jen jako Ibrahim.

Foto: Profimedia.cz

Sajf Islám Kaddáfí

Článek

„I ve chvílích, kdy už plukovník sáhl k ostrým nábojům proti protestujícímu davu namísto ostrých slov, u nichž skončil Husní Mubarak, panují mezi jeho syny rozpory,“ dodal.

Tvrdý Sajf pod přívětivou maskou

Sajf Islám (38), v posledních dnech a hodinách otcův vyvolený, jinak typický představitel zlaté mládeže, až do minulého týdne představoval zdánlivě liberálnějšího politika a přívětivější tvář režimu. Vypracoval systém reforem, podle analytiků ovšem velmi vágní až naivní.

Už řadu let se domáhal nové ústavy a jako šéf Kaddáfího nadace přispěl k osvobození rukojmí z rukou islamistů a v roce 2007 také bulharských zdravotních sester. „Od toho okamžiku doufali západní diplomaté, že by mohl jednoho dne zdědit otcův trůn,“ poznamenal německý list Süddeutsche Zeitung.

Sajf během studijních pobytů v Evropě navázal styky se západními diplomaty. Po studiu architektury v Tripolisu požádal neúspěšně o víza do Francie a Kanady a nakonec začal studovat ekonomii ve Vídni. V Rakousku se spřátelil s vůdcem extrémní pravice Jörgem Haiderem. Z Vídně se přesunul na studia do Londýna a diplomaté se předháněli o jeho pozornost.

Získal doktorát na prestižní Londýnské škole ekonomiky (LSE) na základě práce „Role občanské společnosti při demokratizaci globálních správních institucí: Od měkké moci ke kolektivnímu rozhodování“. Poté dostala škola podle listu The Guardian v přepočtu 1,5 miliónu liber od libyjské nadace pro mezinárodní charitu a rozvoj, kterou Sajf vedl.

Škola, jak sama nyní přiznala, navíc dostávala peníze i za poradenství pro Libyjský investiční úřad v Londýně. Přiznání přišlo po krvavých událostech v Benghází a ještě předtím, než Sajf Islám pohrozil v libyjské televizi „řekami krve“, pokud odpůrci Kaddáfího vlády neustoupí.

Foto: Profimedia.cz

Hannibal Kaddáfí

Ostatně, ti, kdo Sajfa dobře znají, doporučují nepodceňovat jeho tvrdost. Od dob, kdy jako chlapec lovil se sokoly jeřáby, prý dobře ví, jak důležitá je kombinace zdánlivé poddajnosti, pružnosti a náhlé schopnosti zaútočit.

Brutální Chámis a Hannibal

Z osmi Kaddáfího dětí – sedmi synů a dcery – se politickými ambicemi netají i Mutasím Bilal (34) alias Hannibal. Má pověst muže podstatně brutálnějšího než Sajf Islám a oficiálně působí jako vůdcův poradce pro národní bezpečnost. S použitím síly nemá potíže ani Chámis Kaddáfí, jenž jako šéf speciálních jednotek stojí za brutálním zásahem proti demonstrantům v Benghází.

Kaddáfího potomci mají za sebou obvinění z pašování aut i útoků na své zaměstnance i posluhující personál. „Žili si život rozmazlené mládeže, protože otcovo postavení jim umožňovalo zábavu bez sebemenšího omezování. V tom se podobají synům Saddáma Husajna nebo dětem jiných diktátorů,“ uzavřel někdejší osobní strážce.

Reklama

Výběr článků

Načítám