Hlavní obsah

Austrálii zasáhly záplavy biblických rozměrů, je postižena oblast větší než Francie

Novinky, rei
Gladstone

Záplavy na severovýchodě Austrálie už připravily o domov přes 200 000 lidí a vyžádaly si první oběť, potvrdily v neděli úřady. Ministr financí svazového státu Queensland Andrew Fraser v sobotu povodeň přirovnal k biblické.

Článek

„Čelíme povodni biblických rozměrů,“ řekl v sobotu Fraser. V Queenslandu bylo od světa odříznuto dvacet měst. Stanice BBC uvedla, že zaplavena je plocha větší než Francie.

Na většině míst už přestalo pršet a hladina vody dosáhla maxima, ale například v Rockhamptonu, kde žije 77 000 lidí, má teprve kulminovat. Podle meteorologů by tam v pondělí mohla voda vystoupat do výše devíti metrů. Starosta Brad Carter varoval, že by mohlo být zaplaveno 40 procent města.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

U Rockhamptonu (na snímku) má hladina vody ještě stoupat.

První obětí záplav se stala 41letá žena, která se snažila dostat na druhý břeh řeky Leichhardt a velká voda ji vzala i s jejím autem. Ostatní řidiče, kteří se rovněž pokoušeli přejet, se podařilo zachránit. Jinak ale úřady pohřešují nejméně dva další lidi.

Očekává se, že celkové škody půjdou nad miliardu dolarů. Úroda přišla vniveč a záplavy postihly i těžební průmysl a turismus.

Přívaly deště přinesl do oblasti cyklón Tasha, který na severovýchod Austrálie udeřil minulý víkend.

Foto: Reuters

Zaplavená letištní dráha v Rockhamptonu

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Zpalavený australský stát Queensland

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severovýchod Austrálie sužují nejhorší záplavy za půl stoletíVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám