Hlavní obsah

NATO plánuje širší letecké aktivity v Polsku, zúčastnit se mají Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Spojené státy chystají v Polsku rozšířit letecké aktivity, do nichž se mají zapojit i armády zemí Severoatlantické aliance ve východní Evropě, tedy i čeští vojáci. V pátek to polským médiím řekl americký velvyslanec ve Varšavě Stephen Mull.

Článek

„Uvažujeme rozšířit cvičení na základně Łask ve střední části Polska o další země – visegrádskou skupinu, Bulharsko a Rumunsko,“ řekl Mull.

Polská média ale jeho výrok zkreslila a uvedla, že se v Polsku plánuje společné cvičení. Podle nejmenovaného amerického vojenského představitele si velvyslancova slova špatně vyložila. "Abych to shrnul, prohlásil, že Poláci a USA diskutují o možnosti rozšířit letecké aktivity v Łasku pro další možné partnery z NATO. Poté zmínil tyto státy," citoval Reuters armádního zástupce.

Americký velvyslanec Mull připustil, že by americké letectvo, které na základnu Łask v minulých dnech ke cvičení vyslalo 12 bojových letounů F-16, mohlo v Polsku zůstat déle a podílet se na ochraně vzdušného prostoru nad baltskými státy.

Polsko urychlí tendr na protiraketový systém

Podle polského listu Gazeta Wyborcza je rozhodnutí využívat dál Łask výsledkem jednání amerického viceprezidenta Josepha Bidena ve Varšavě z počátku týdne. Ten v atmosféře vyostřování sporů s Moskvou ohledně odtržení Krymu od Ukrajiny a připojení k Rusku také oznámil rozšíření programu hlídání nebe nad Pobaltím a avizoval další kroky v tomto směru.

Na základně Łask mají Spojené státy trvalou vojenskou posádku. Tento měsíc se v areálu odehrály americko-polské válečné hry a počátkem týdne na základnu dorazilo dvanáct stíhacích letounů F-16 spolu s asi třemi stovkami amerických vojáků.

Polsko v souvislosti s krizí na Krymu o několik měsíců urychlí tendr na protiraketový systém, dodavatele chce vybrat do konce letošního roku.

Česká armáda ještě předtím, než se ukázalo, že se polská média spletla, uvedla, že o plánech na cvičení nic neví. „V této chvíli jsme neobdrželi žádný požadavek na účast našich vojáků na cvičení tohoto druhu,“ řekla Novinkám mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková. Dodala, že jediné cvičení v Polsku, na němž je potvrzena účast českých vojáků, je střelecké cvičení na počátku června. Toho se podle webu armády zúčastní příslušníci 251. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic. Cvičení se uskuteční na cvičišti Ustka v Polsku.

Chystají i cvičení na Ukrajině

Američané se podle ruského serveru Russia Today chystají také na společné cvičení na Ukrajině. Manévry nazvané Rapid Trident se uskuteční v létě. Zúčastní se jich také britské, arménské, ázerbájdžánské, bulharské, kanadské, gruzínské, německé, polské, rumunské a moldavské jednotky. Cvičení se bude na Ukrajině pořádat pravidelně několik příštích let.

Reklama

Související články

Rusko pořádá manévry u ukrajinských hranic

Ruská armáda ve čtvrtek přiznala zvýšenou aktivitu svých jednotek při ukrajinských hranicích. Cvičení probíhá v Rostovské, Belgorodské, Kurské a Tambovské...

Výběr článků

Načítám