Hlavní obsah

Norové migranty uplácejí. Rodina může návratem do vlasti vydělat 350 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norové migrantům slibují tučné odměny za slib, že se vrátí domů. K 20 tisícům norských korun (téměř 60 tisíc Kč) na cestovní náklady teď přihazují dalších 10 tisíc norských korun jako motivační příplatek. Rodina se dvěma dětmi tak může opustit zemi se 120 tisíci norskými korunami v kapse. To odpovídá 350 tisícům českých korun. S odvoláním na Norské ředitelství pro imigraci o tom informoval server The Local.

Foto: Stringer/russia, Reuters

Rusko-norskou hranici uprchlíci zdolávali na kole.

Článek

„Musíme je zlákat k dobrovolnému vycestování tím, že jim cestou dáme trochu peněz. Ušetříme tak, protože mít lidi v azylových centrech je drahé,“ vysvětlila v rozhovoru pro norskou stanici NRK ministryně pro integraci Sylvi Listhaugová.

Bonusová nabídka platí pro prvních 500 zájemců, kteří do země přicestovali před 1. dubnem a nepřekročili stanovenou dobu povoleného pobytu. Peníze jinými slovy nedostanou ti migranti, jimž byl zamítnut azyl a měli by být vyhoštěni.

Program cílí na příchozí z takzvaných bezpečných zemí, kteří v Evropské unii nemají právo na azyl. Migranti budou o mimořádné nabídce, jež bude pro 500 nejrychlejších platit půl roku, informováni prostřednictvím plakátů a letáků. Ty budou distribuovány v 31 oblastech, kde se zdržuje nejvíce nových přistěhovalců.

Reklama

Související články

Norsko přestane vyhošťovat migranty do Ruska

Norsko přestane vyhošťovat migranty do Ruska, napsala v pondělí agentura DPA s odvoláním na místní cizinecký úřad. Svůj krok úřady zdůvodnily tím, že podle...

Výběr článků

Načítám