Hlavní obsah

Ukrajinský parlament schválil novou vládu, povede ji Hrojsman

– Kyjev

Ukrajinský parlament přijal ve čtvrtek demisi dosavadního šéfa vlády Arsenije Jaceňuka a novým premiérem jmenoval dosavadního předsedu parlamentu Volodymyra Hrojsmana. Ve sněmovně, která má 450 členů, jeho kandidaturu podpořilo 257 poslanců, 50 se jich postavilo proti.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Hrojsman

Článek

Dosavadní předseda vlády Jaceňuk ráno ohlásil demisi a poděkoval zastupitelům za podporu. Pak prezident Petro Porošenko navrhl poslancům schválit osmatřicetiletého Volodymyra Hrojsmana premiérem. Označil ho za „politika nového typu”. Současně oznámil podobu nové vlády. Posty si udrží ministr zahraničí Klimkin, ministr vnitra Arsen Avakov a ministr obrany Poltorak. Šéfa diplomacie a obrany podle ústavy nominuje do vlády prezident.

Prvním místopředsedou vlády a ministrem hospodářského rozvoje a obchodu se má podle médií stát Stepan Kubiv. Kromě něj má zasednout ve vládě dalších pět vicepremiérů. Do čela klíčového ministerstva financí se postaví Oleksandr Danyljuk, který nahradí Nataliji Jareskovou.

Podle prezidenta bude mít Ukrajina „politicky odpovědnou vládu”. Tuto politickou odpovědnost ponesou dvě politické strany a skupina nezařazených poslanců, uvedl Porošenko.

Ministerstvo pro Donbas

Porošenko v projevu oznámil, že součástí vlády bude nově i ministerstvo pro záležitosti Donbasu, které se bude zabývat záležitostmi uprchlíků a správy oblastí, kde probíhá „protiteroristická operace”. Konstatoval, že na východě Ukrajiny je do boje proti proruským povstalcům nasazeno 69 000 ukrajinských vojáků. Prezident při této příležitosti vyzval poslance, aby schválili ústavní změny o decentralizaci země s cílem „zajistit pokojný návrat Donbasu”.

Hrojsman v projevu konstatoval, že jeho vláda nebude v zemi tolerovat korupci a posílí vztahy s Evropou: „Vnímám hrozby, jimž čelíme. Varuji hlavně před třemi z nich: korupcí, neefektivní správou a populismem. Nejsou to menší ohrožení, než jsou nepřátelské operace na východě země.”

Dlouhé dohadování 

Původně měla jednokomorová Nejvyšší rada o Jaceňukově rezignaci a nové vládě hlasovat už ve středu, ale pokračovalo dohadování o jménech ministrů. Problémem byla rovněž podmínka Jaceňukovy Lidové fronty zrušit usnesení parlamentu z 16. února, které označilo práci jeho vlády za neuspokojivou. Tato podmínka byla schválena až ve středu večer.

Dosavadní vládní koalice se v únoru rozpadla, když podporu kabinetu vypověděly strany Otčina a Svépomoc. Část poslanců Porošenkovy strany totiž podpořila Jaceňukovu vládu, jejíž odvolání přitom sám prezident Porošenko požadoval, neboť podle něj nezvládla boj s korupcí. [celá zpráva]

Novou vládní většinu tak nyní tvoří jen zastupitelé dvou největších stran - Bloku Petra Porošenka (BPP) a Jaceňukovy Lidové fronty (LF). Většinu doplňuje skupina nezařazených poslanců, které opozice označuje za kariéristy a přeběhlíky.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

S návrhem zákona přišel ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Bez nich by vláda vzniknout nemohla. Julija Tymošenková z Otčiny si pro vstup do vlády kladla skoro dvacet podmínek. Mimo jiné zrušení daňového zatížení penzí nebo odvolání vládního rozhodnutí o výrazném zvýšení poplatků za energie. Zdražení plynu pro domácnosti bylo přitom jednou z hlavních podmínek pro záchranný program Mezinárodního měnového fondu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám