Hlavní obsah

Ruská média žasnou. Soud přijal žalobu na Putina. Obratem ji zamítl

Moskva
Aktualizováno

Údiv v ruských nezávislých médiích vzbudilo počínání soudu v Saratovské oblasti, který přijal k dalšímu posouzení žalobu od řadového občana, požadující odvolání Vladimira Putina z nejvyšší funkce coby „nepřítele lidu”. Jakmile ale okolo případu vznikl rozruch, soud další postup v případu ukončil.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruští policisté stojí u plakátu na moskevské zastávce, na kterém je prezident Vladimir Putin v panamáku s nápisem "Jaká Panama?", odkazující na kauzu Panama Papers.

Článek

Své rozhodnutí zdůvodnila soudkyně Taťjana Leskinová podle listu Kommersant tím, že případ nespadá do jurisdikce soudu.

Soudkyně podle deníku 4. dubna přijala k dalšímu posouzení žalobu Nikolaje Suvorova z města Balakovo, podle které je Putina záhodno zbavit funkce "jako nepřítele lidu, přítele oligarchů a hodnostářů, za rozkradení Ruska a za zbídačení ruského lidu, za obohacení hodnostářů, bankéřů a zlodějských miliardářů".

Soudkyně stanovila také termíny, do kdy má prezident reagovat a žalobce předložit důkazy a kdy se mělo konat soudní jednání. Následně ale smetla případ ze stolu s vysvětlením, že termíny byly stanoveny chybně a že neměla možnost rovnou žalobu zamítnout.

Dva pokusy u Nejvyššího soudu

Suvorov se loni dvakrát pokoušel Putina napadnout u Nejvyššího soudu. Ten však v obou případech žalobu zamítl s tím, že prezidenta lze sesadit jedině procedurou tzv. impeachmentu, tedy ústavní žaloby.

Prezidenta podle ústavy chrání nedotknutelnost, což znamená, že jej nelze volat k zodpovědnosti ani trestně stíhat.

Server Newsru.com v této souvislosti připomněl, že opoziční předák Alexej Navalnyj se marně pokoušel v Moskvě podat žalobu na Putina kvůli porušení protikorupčního zákona. Moskevský soud odmítl žalobu přijmout právě s odvoláním na nedotknutelnost hlavy státu, zaručenou ústavou.

Putin v panamáku

O Suvorovově žalobě informovala mimo jiné rozhlasová stanice Echo Moskvy, která si povšimla také plakátu na moskevské zastávce zvěčňujícího Putina v panamáku – ve zjevně narážce na aféru okolo údajného proprání dvou miliard dolarů v daňových rájích Putinovým přítelem.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Plakát na moskevské zastávce, na kterém je prezident Vladimir Putin v panamáku s nápisem Jaká Panama? odkazující na kauzu Panama Papers.

Státní média pominula jak ruskou stopu ve skandálu okolo uniklých panamských dokumentů, tak údajně chystaný proces u saratovské justice, který - soudě podle osudu Navalného žaloby - patrně skončí dříve, než začne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám