Hlavní obsah

EU se s Tureckem nedohodla, počítá ale s koncem neřízené migrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Státy Evropské unie v noci na pátek „vřele uvítaly” nové turecké návrhy na řešení současné migrační krize, kterými společný summit EU-Turecko v pondělí překvapil turecký premiér Ahmet Davutoglu. Konečné rozhodnutí o nich ale bylo po dvanácti hodinách jednání odsunuto.

Foto: ČTK/AP

Turecký premiér Ahmet Davutoglu (vlevo) s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem

Článek

Šéf unijních summitů Donald Tusk dostal za úkol na jejich detailech dál pracovat spolu s tureckou stranou tak, aby se k věci mohl za deset dní vrátit pravidelný březnový summit EU.

"Neřízený proud migrantů po západobalkánské trase končí," řekl nicméně novinářům Tusk s tím, že balkánská migrační cesta je nyní uzavřena. Unie je podle něj v této souvislosti připravena ke všemožné a rychlé pomoci Řecku, kde se tak nyní začali migranti hromadit a hrozí proto humanitární krize.

Součástí vznikající dohody má být také spolupráce při zlepšování humanitárních podmínek přímo v Sýrii tak, aby místní i uprchlíci mohli bezpečněji žít přímo tam.

Závěrečné prohlášení šéfů států a vlád osmadvacítky zdůrazňuje, že cílem je uzavření tras pašeráků lidí, ochrana vnějších hranic Unie a obecně konec migrační krize.

"Potřebujeme přerušit propojení mezi nástupem do lodí a usazováním v Evropě," uvedli lídři osmadvacítky. S Turky jako klíčovým partnerem v této věci Brusel počítá už od loňského listopadu, nyní ale Davutoglu nabídl nový přístup.

Vezmou všechny zpět

Základem plánu Ankary je slib, že Turci převezmou zpět všechny migranty, kteří se od zatím ještě nedohodnutého data nelegálním způsobem dostanou na řecké ostrovy, tedy na půdu EU.

Vraceni budou všichni, náklady bude mít na starost Unie. Avšak za každého syrského občana, který bude tímto způsobem po strastiplné cestě přes moře vrácen zpět do Turecka, by měly evropské státy přijmout od Turků jednoho syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

Chtějí zaplatit a zrušit víza

Turci ale také něco chtějí, a právě to nejspíš definitivní schválení plánu zdrželo.

V první řadě se jedná o tři miliardy eur (přes 80 miliard Kč) navíc nad rámec stejné sumy domluvené už loni v listopadu ve společném akčním plánu Ankary a osmadvacítky. Distribuce těchto peněz by se měla zrychlit.

Premiér Davutoglu po pondělním jednání zdůraznil, že veškeré tyto peníze půjdou na pomoc více než 2,5 miliónu syrských uprchlíků přímo v Turecku.

Související téma:

Foto: , Novinky

Evropa by také měla na příštím summitu potvrdit nyní rámcově podpořený záměr urychlit jednání tak, aby bezvízový styk pro Turky mohl platit od letošního června. A EU by také měla začít připravovat otevření nových kapitol přístupových rozhovorů s Tureckem, které je dlouholetým kandidátem na členství v Unii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám