Hlavní obsah

Už dost. Uprchlíkům přivřeme dveře, oznámila švédská vicepremiérka se slzami na krajíčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédsko je kvůli uprchlické krizi po desítkách let nuceno upustit od své politiky otevřených dveří, na kterou byla tato skandinávská země tradičně hrdá. Vláda se rozhodla, že omezí přijímání imigrantů. S takovým oznámením předstoupila před novináře švédská vicepremiérka Asa Romsonová a rozplakala se.

Švédská vicepremiérka oznamuje se slzami na krajíčku omezení přijímání migrantů

 
Článek

„Budu úplně upřímná, v posledních týdnech jsme stáli před složitým rozhodnutím. Před otázkou připuštění si reality. A dospěla jsem k závěru, že je tohle nejlepší způsob, jak umožnit komunálním politikům skutečně konat,“ řekla viditelně rozrušená Romsonová, která ve vládě sama reprezentuje švédskou stranu zelených.

„Je to hrozné rozhodnutí,“ podotkla a jedním dechem dodala, že kdyby rezignovala, situaci – zřejmě myšleno sílící protipřistěhovalecké nálady v zemi – by to jen zhoršilo.

Už jen jako ostatní

Švédsko bude nadále přijímat imigranty jen v takové míře, jak mu to nařizují směrnice Evropské unie a mezinárodní úmluvy. Největší rozdíl tak nastane v tom, že přistěhovalci budou dostávat (namísto trvalého) jen dočasné povolení k pobytu.

Švédská vicepremiérka oznamuje se slzami na krajíčku omezení přijímání migrantů

„Mrzí mě to, ale Švédsko není nadále schopno přijímat žadatele o azyl v takové míře, v jaké to činilo doposud. Prostě už dál nemůžeme,“ doplnil podle britského deníku The Independent švédský premiér Stefan Lofven.

Švédsko patří spolu s Německem k migranty nejvíce vyhledávaným evropským zemím a v přepočtu na počet obyvatel je uprchlickou vlnou zasaženo ze všech nejvíce. [celá zpráva]

Jen za letošní rok by mělo podle odhadů vlády přijít do této desetimiliónové země 190 tisíc lidí.

Jeho vstřícný přistěhovalecký systém doposud migrantům garantoval celé spektrum sociálních výhod, o které teď nově příchozí přijdou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám