Hlavní obsah

Migranti ve Švédsku odmítají opustit autobus. Venku je prý příliš zima a pusto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Skupina migrantů už tři dny odmítá opustit autobus, kterým byla dopravena do azylového centra ve švédské vesnici Limedsforsen. Běženci si stěžují, že je v odlehlé obci poblíž hranice s Norskem moc velká zima a pusto. Část migrantů se proto dožaduje odvozu do velkého města, někteří dokonce trvají na cestě do Německa.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Autobus, kterým byli běženci do Limedsforsenu přivezeni.

Článek

„Čtrnáct lidí zůstává v autobuse nebo okolo něj a odmítá se přesunout do azylového centra,“ potvrdila deníku The Guardian mluvčí švédského imigračního úřadu Maria Lofrgenová. Dodala, že situaci na místě spolu s migračními úředníky řeší policisté. Ve skupině jsou lidé, kteří pocházejí převážně ze Sýrie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To, že by její úřad odvezl skupinu asi šedesáti žadatelů o azyl do naprosté izolace, Lofrgenová odmítá. „Není pravda, že je to pustina, je tam obchod a jezdí tam autobusy,“ upřesnila.

Až 10 tisíc azylantů týdně

Rozvážení migrantů do odlehlých oblastí imigrační úřad vysvětluje tím, že jich přichází až 10 tisíc týdně a úřad že už je prostě nemá kde jinde ubytovávat.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Uprchlíky chce Švédsko ubytovat ve vesnici Limedsforsen u norských hranic

„S tím, jak bude počet žadatelů o azyl dál růst, bude ubytování, které budeme schopni najít, dál a dál od velkých měst,“ vysvětlila mluvčí imigračního úřadu a dodala, že si běženci dosud stěžovali jen velmi ojediněle.

Švédsko má necelých deset miliónů obyvatel a očekává, že do konce letošního roku obdrží na 190 000 žádostí o azyl. Spolu s Německem se tak tato skandinávská země řadí k migrační krizí nejvíce zatíženým zemím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám