Hlavní obsah

Boje na Ukrajině se před příměřím stupňují, sedm mrtvých

Kyjev/Doněck

Navzdory nové dohodě o příměří, které by mělo na východě Ukrajiny platit od 1. září, boje neslábnou. Obě strany se ve čtvrtek opět obviňovaly z porušování klidu zbraní a Kyjev oznámil, že padlo sedm jeho vojáků.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněčtí separatisté u obrněného transportéru u obce Novolaspa

Článek

„Za posledních 24 hodin v důsledku bojových akcí zahynulo sedm ukrajinských vojáků a třináct jich utrpělo zranění,“ uvedl mluvčí vlády pro otázky protiteroristické operace ATO Oleksandr Motuzjak. Zahynuli u Marjinky a na březích Azovského moře.

„Pět vojáků padlo při středečních bojích u Mariupolu,” napsala agentura Interfax s odvoláním na dobrovolnický prapor Donbas, bojující na straně vládních sil.

Motuzjak dodal, že u Mariupole separatisté nasadili raketomety BM-21 Grad. Cílili na obec Prochorovku.

Tiskové středisko operace ATO oznámilo na své facebookové stránce, že intenzita bojů je stále vysoká a separatisté nasazují i těžké zbraně s ráží nad sto milimetrů. U Prochorovky nasadili také houfnice ráže 152 mm, které použili při ostřelování Starohnatyvky a v Orlovského. Z gradů pálili v Bohdanyvce. Minomety ráže 120 mm byly použity u Marjinky.

Na porušování podmínek minských dohod si stěžují také separatisté. „Klid zbraní ukrajinští vojáci nerespektují,” uvedli podle agentury TASS separatisté, kteří žádné vlastní ztráty nehlásí.

Mučení zajatců

Separatisté tvrdí, že ukrajinská armáda mučí zajatce, které si obě strany právě vyměnily. „Při zdravotní prohlídce předaných zajatců se ukázalo, že všichni byli u Ukrajinců mučeni, jeden z nich také utrpěl v zajetí infarkt,” prohlásil Viktor Anosov z povstalecké policie.

Kyjev podle TASS předal ve středu povstalcům 12 zajatců a ve čtvrtek doněčtí vzbouřenci vydali 11 zajatých vojáků. Jeden se totiž odmítl na Ukrajinu vrátit. Čísla potvrdil i list Ukrajinska pravda.

Rusko-ukrajinské hranice ve čtvrtek přejely další kolony ruských kamiónů, přivážejících údajně humanitární pomoc do povstaleckých bašt Doněcku a Luhansku.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobilizaci se vyhnulo 27 tisíc Ukrajinců

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo v úterý informaci, že 26 800 Ukrajinců se vyhnulo mobilizaci. To je více než polovina povolaných, uvedl zástupce...

Výběr článků

Načítám