Hlavní obsah

Chudí lidé neumějí vařit, proto mají hlad, prohlásila britská baronka

Londýn

Členka britské Sněmovny lordů baronka Anne Jenkinová prohlásila, že chudí lidé hladoví, protože neumějí vařit. Reagovala tak na pondělní zveřejnění parlamentní zprávy o chudobě a hladu v Británii. Podle serveru BBC si za svůj názor vysloužila ostrou kritiku jak z řad opozice, tak i charitativních organizací.

Foto: parliament.uk

Článek

„Dnes jsem snědla velkou mísu ovesné kaše, která stojí čtyři pence (asi 1,50 Kč). Velká mísa s cukrovými cornflaky stojí 25 pencí (asi 9 Kč),” uvedla dále politička z vládní Konzervativní strany.

Jenkinová reagovala na zprávu o chudobě ve Spojeném království, ze které vyplývá, že na potravinovou pomoc je odkázáno stále více obyvatel.

Podle charitativní organizace Trussell Trust vzrostl počet jejích potravinových bank za poslední čtyři roky z 50 na 420. Jen za poslední půlrok pomohla jen tato organizace potravinovými balíčky asi půl miliónu lidí. Potřební už prý žijí také v relativně bohatých čtvrtích Londýna, jako jsou Chelsea nebo Richmond.

Po vlně kritiky se omluvila

Po vlně veřejné kritiky se v úterý Jenkinová za svá slova v rozhovoru s BBC omluvila: „Udělala jsem chybu.” Chtěla ale prý jen upozornit na to, že po domácku připravené jídlo je často mnohem levnější a zdravější než jídlo z polotovarů.

Z části ale nadále trvá na své předchozí výpovědi: „Jako společnost jsme ztratili dovednosti v oblasti vaření. Život je podstatně levnější, když člověk umí vařit.”

Labouristé a konzervativci se řadu let přou o příčiny rostoucí potřeby potravinové pomoci. Levicová opozice viní vládní konzervativce premiéra Davida Camerona z neochoty pomáhat nejchudším příjmovým skupinám a kritizuje příliš radikální zásahy do systému sociálních dávek.

Pravicoví politici naopak tvrdí, že církve a charita často rozdělováním pomoci pouze ulehčují práci lidem, kteří by se o sebe dokázali postarat i sami.

Podle parlamentní zprávy o chudobě a hladu v Británii na přelomu tisíciletí začaly poprvé od druhé světové války růst výdaje domácností na základní potřeby.

Zatímco v roce 2003 dávalo deset procent nejchudších obyvatel na bydlení, stravu a energie asi 31 procent svých příjmů, v roce 2012 to bylo už 40 procent. Mají tak podle zprávy menší finanční polštář pro případ neočekávaných událostí. Dalšími důvody narůstající chudoby v Británii jsou prý také zadlužení, gamblerství a další závislosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám