Hlavní obsah

Ruské ostré lety ohrožují civilní dopravu nad Evropou

• Aktualizováno

Rostoucí počet letů ruských průzkumných letadel ohrožuje podle středečního sdělení NATO civilní provoz. Podle experta z Královského institutu spojených služeb (RUSI) se provádějí lety v podmínkách blízkých bojovým a piloti nekomunikují s letovými dispečery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stíhačky NATO doprovázely ruská letadla nad Atlantikem a Černým mořemVideo: Reuters

 
Článek

„Cvičí za podmínek blízkých bojovým,“ uvedl pro BBC expert z RUSI Igor Sutyagin. Podle něj se to, že piloti nekomunikují s řídícími letového provozu, dá pokládat nejen za ne zcela přátelské, ale dokonce za konfrontační.

Foto: Reuters

Ruský nadzvukový záchytný stíhač MiG-31 poblíž Norska

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

NATO uvedlo, že tento týden byl počet letů ruských strojů mimořádně vysoký. V úterý a ve středu stíhací letadla NATO vzlétla kvůli osmi ruským strojům nad Severním mořem a Atlantikem, čtyřmi nad Černým mořem a deseti nad Baltem. Ruské stroje přitom nikdy nenarušily vzdušný prostor žádné země.

Nad Atlantikem se ve středu objevily čtyři obstarožní čtyřmotorové turbovrtulové průzkumné strategické bombardéry Tupolev Tu-95 (v kódu NATO Bear), které doprovázely čtyři tankovací Iljušiny Il-78, kvůli kterým vzlétly nejprve norské stroje F-16, pak britské typhoony a nakonec portugalské F-16, které sledovaly poslední dva bombardéry ze skupiny.

Foto: NATO

Hotovostní start portugalských stojů F-16

Ve středu byly zaznamenány dva bombardéry Tu-95 v doprovodu dvou stíhačů Suchoj Su-27 nad Černým mořem. Kvůli nim odstartovaly turecké F-16. Stejný den byly zaznamenány nad Baltem dva MiGy-31, dva Suchoje Su-34, jeden Suchoj Su-27 a dva Suchoje Su-24. Tytéž stroje byly nad Baltem zachyceny i v úterý. Vzlétly kvůli nim portugalské F-16 zajišťující ochranu pobaltských zemí a německé Taifuny.

Foto: NATO

Ruský průzkumný bombardér Tu-95 Bear u norského pobřeží

NATO, jehož generální tajemník Jens Stoltenberg ve čtvrtek oznámil, že kvůli letům zvyšuje aliance leteckou pohotovost, uvedlo, že žádný ze strojů nenarušil vzdušný prostor členských zemí paktu. Stíhačky vzlétly a sledovaly je, aby je „identifikovaly a chránily vzdušný prostor aliance“. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Ruský průzkumný strategický bombardér Tu-95 Bear doplňuje palivo z tankovacího Iljušinu Il-78.

Jedním z důvodů je, že stroje neuvádějí plánované trasy letů a nemají nebo nepoužívají automatické odpovídače a jejich posádky nekomunikují s letovými dispečery. To také vytváří hrozbu pro dopravní letadla, zmínil pakt.

Sutyagin lety komentoval slovy: „Kreml hraje z pozice slabšího. Je to jako v pokeru, blufujete, zkouší zastrašit Západ a vyvolat strach.“

Reklama

Výběr článků

Načítám