Hlavní obsah

O křeslo starosty Berlína usiluje i přistěhovalec z Palestiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O kandidaturu na post berlínského starosty za Sociálnědemokratickou stranu Německa (SPD) usiluje i 37letý rodák z palestinského Západního břehu Jordánu Raed Saleh. Regionální organizace strany vybere svého kandidáta do dvou týdnů ze tří uchazečů.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Raed Saleh

Článek

Už současný berlínský primátor Klaus Wowereit před 13 lety otřásl zaběhnutými pořádky, když před vítěznými volbami přiznal, že je homosexuál. Saleh by zase mohl po prosincové volbě šéfa radnice vstoupit do historie jako první starosta německé metropole z přistěhovaleckého prostředí. Řádné regionální volby se mají uskutečnit až za dva roky.

Salehova rodina odešla ze Západního břehu Jordánu do tehdejšího Západního Berlína na začátku 80. let, když bylo nynějšímu regionálnímu politikovi pět let. Jako syn palestinského gastarbeitra začínal jako prodavač v restauraci s rychlým občerstvením Burger King, později se stal spoluzakladatelem firmy poskytující tiskařské služby. Do SPD vstoupil už ve svých 18 letech. Nyní chce, aby se jeho příběh stal vzorem i pro ostatní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Saleh vytrvale stoupal

"V tuto chvíli má spousta mladých lidí pocit, že nejsou součástí společnosti," řekl agentuře AP. V Berlíně žije početná přistěhovalecká komunita, zahrnující především mnoho lidí s tureckými kořeny. Mnoho z nich je jen slabě integrováno, zdůrazňuje AP.

Saleh vytrvale stoupal v místní stranické hierarchii. Když Wowereit v srpnu oznámil, že odchází, stal se Saleh, nyní šéf sociálních demokratů v berlínském regionálním parlamentu, přirozeným uchazečem o tento post.

Berlínští sociální demokraté vybírají mezi Salehem a dalšími dvěma uchazeči v korespondenčním hlasování, které se uzavře 17. října. Starostu pak v prosinci zvolí berlínští zastupitelé. Koalice v čele se sociálními demokraty má přitom v berlínském sněmu většinu a oficiální kandidát SPD bude mít prakticky jisté, že bude zvolen.

Odsoudil antisemitismus

Saleh věří, že jeho zvolení by dodalo "odvahy a naděje" miliónům lidí, protože by viděli, že všichni jsou si rovni, bez ohledu na to, kde se narodili. Slibuje také, že se zaměří na problematiku školství a přilákání investorů do německé metropole, která nepatří mezi silná průmyslová nebo finanční centra a nezaměstnanost v ní je druhá nejvyšší ze všech 16 spolkových zemí, 10,8 procenta.

"Berlín roste, Berlín se vyvíjí velmi pozitivně, ale mnoho lidí z tohoto růstu nic nemá a vše, co se děje, je míjí," vadí Salehovi.

Politik rovněž ostře odsoudil antisemitské slogany, které i v Berlíně zazněly během protestů proti nedávným izraelským úderům v Pásmu Gazy. "Můžete kritizovat, pokud máte odlišný politický názor, ale nic nemůže ospravedlnit nenávist vůči Židům," zdůraznil Saleh.

Salehovými soupeři v boji o kandidaturu na starostu jsou šéf berlínské organizace SPD Jan Stöss a radní pro rozvoj metropole Michael Müller. Salehovy šance lze podle AP jen obtížně odhadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám